Otomobil sıraları eridi

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tüketici kredisi faiz oranlarının yükselmesi sonucu siparişler iptal ediliyor.


Doğuş Otomotiv Genel Müdürü Aksaç: -Kredi Faizlerinin Yüzde 6-10 Gibi Oranlara Çıkması, Kredi Kullanacak Olan Müşterilerin Siparişlerini İptal Etmesine Yol Açtı -Geçen Yıl Kasım Ayı Toplam Satışı, Ekim Ayına Göre Yüzde 33 Artmasına Rağmen, Bu Yıl Aynı Dönemde Yüzde 2 Azaldı

BURSA (A.A) - 10.12.2000 - Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ömer Aksaç, yoğun talep nedeniyle bazı modellerde oluşan sıraların, mali krizin ardından eridiğini söyledi. Aksaç, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl pazardaki canlılığa paralel olarak Volkswagen satışlarının ciddi oranda arttığını, ancak araç temininde yaşadıkları sorunlar nedeniyle bazı modellerde 2-3 ay sonrasına sıra yazmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Dış ticaret açığı dışındaki ekonomik göstergelerin olumlu bir trend izlemesinin yanı sıra yılbaşında Taşıt Alım Vergisi`nin yüzde 60 oranında artacak olması nedeniyle otomotiv sektöründe büyük canlılık beklediklerini anlatan Aksaç, ancak son mali krizin piyasayı olumsuz etkilediğini ifade etti.

-SATIŞLARIN DÜŞMESİ OLDUKÇA NORMAL-

Aksaç, sözlerini şöyle sürdürdü: Yaşanan likidite sorunu nedeniyle kredi faizlerinin çok kısa bir sürede yüzde 3`lerden, yüzde 6-10 gibi oranlara çıkması, özellikle kredi kullanacak olan müşterilerin siparişlerini iptal etmesine yol açtı. Bunun yanında gecelik faizlerin ve repo oranlarının da son ayların ortalamasının çok üstüne çıkması, birçok kişinin elindeki nakit parayı bu alanlara kaydırmasına neden oldu. Bütün bu etmenler biraraya geldiğinde satışların düşmesi oldukça normal.

-KASIM AYININ LİDERİ VOLKSWAGEN-

Yılbaşından itibaren vergilerin artacak olması nedeniyle otomobil satışlarının 2001 yılının ilk çeyreğinde durgunlaşmasını beklediklerini ifade eden Aksaç, bu dönemden sonra ise pazarın yeniden hareketleneceğini söyledi. Aksaç, Volkswagen`in bu yılın Ekim ayında 4 bin 416 olan satış adedinin, Kasım ayında yüzde 20 artarak 5 bin 287`ye ulaştığını ve bu ayı ithal pazarının lideri olarak tamamladığını belirtti. Aksaç, Geçen yıl Kasım ayı toplam satışı, Ekim ayına göre yüzde 33 artmasına karşın, bu yıl aynı dönemde yüzde 2 azaldı diye konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi