Otoda ek vergi gece yarısı geri geldi

31.07.2003 - 08:55 | Son Güncelleme :


Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Motorlu Taşıt Vergisi`nin kapsamı genişletildi. Otomotiv sanayiini canlandırmak ve çevreyi kirleten eski araçların yerine yeni araçların alımını teşvik etmek amacıyla 20 yaşın üzerindeki araçlarını hurdaya çıkararak yeni araç alanlara Özel Tüketim Vergisi indirimi getiren yasa tasarısını da içeren vergi sistemine ilişkin yeni düzenlemeler önceki gece yarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Ek Motorlu Taşıt Vergisi de Mahkeme`nin `eşitsizlik yaratıyor` hükmü uyarınca 1 Nisan tarihinden sonra taşıt alanları da kapsayacak şekilde genişletildi.

Araçlarını hurdaya ayıracaklara ÖTV`den indirim yapan yasa, 20 yaşın üzerindeki kara nakil vasıtalarını hurdaya çıkaranların, hurdaya çıkarılan araçla aynı cinsten, motor silindir hacmi bin 600 cc.yi geçmeyen yeni bir araç almaları halinde bu yıl için 3.5 milyar, 2004 yılı için de 4.5 milyar lira daha az ÖTV ödemelerine olanak sağlıyor. Düzenleme, yasanın yayımı tarihinden 31 Aralık 2004 tarihine kadar geçerli olacak.

104 trilyon getirir

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, konu hakkında yaptığı açıklamada 20 yaşın üzerindeki araçlarını hurdaya çıkararak yeni araç alanlara Özel Tüketim Vergisi indirimi getiren yasanın, 2003 yılı satış hedeflerinin yakalanması ve hatta aşılması için önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi. Aybar, yasanın devlete yıl sonuna kadar yaklaşık 64 milyon Euro (bugünkü serbest piyasa kuruyla yaklaşık 104.1 trilyon lira) ek vergi geliri getirmesini beklediklerini vurguladı. Bu düzenlemenin trafikte yer alan araçların kalitesinin ve trafik güvenliğinin artmasını sağlayacağını ve 2001 yılından bu yana küçülen otomotiv pazarında canlanmayı sağlayan bir katalizör rol oynayacağını kaydeden Aybar, aynı zamanda devletin vergi gelirini de artıracağını bildirdi. A.A.


 

Hisse Başarıyla eklendi