Ortaklık belgesi Türkiyeyi üzmeyecek

17.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Şen, Katılım Ortaklığı Belgesi`nde Türkiye`nin istemediği hiçbir konunun yer almayacağını belirtti.


Türkiye Araştırmalar Merkezi Drektörü Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye ile AB arasında 2001 yılında tam üyelik görüşmelerinin başlaması halinde kendilerinin de görebileceği bir sınır dahilinde Türkiye`nin AB`ye üye olabileceğini bildirdi.
Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı`nın (TÜSİAV) Cinnah Sohbetleri`nin bu ayki konuğu olan Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, ``Avrupa Birliği`nin Türkiye`den beklentileri ve Türkiye`nin Avrupa Birliği`nden beklentileri`` konulu bir konuşma yaptı. Şen, 8 Kasım`da Türkiye`ye sunulacak olan Katılım Ortaklığı Belgesi`nin olumlu bir belge olduğunu ve Türkiye`nin istemediği hiçbir konunun söz konusu belgede yer almadığını söyledi. Şen, Türkiye`nin içerisinde yer almasını istemediği konular arasında Kıbrıs ve Yunanistan sorunu, Kürt konusu, idam cezasının yer almaması gibi düzenlemelerin yer aldığını bildirdi.


TAM ÜYELİK EN ERKEN 2003` te

Avrupa`daki sosyal demokratların Türkiye ile bir an evvel 2001 yılında tam üyelik görüşmelerinin başlamasını istediğini ifade eden Şen, AB`nin Türkiye`den istediği şartların yerine getirilmesi halinde tam üyeliğin 2003, 2005 dönemi arasında kabul edilebileceğini ifade ettiğini kaydetti.


8 Kasım`da Türkiye`ye sunulacak olan Katılım Ortaklığı Belgesi`ne verilecek cevabın önemli olduğunu vurgulayan Şen, ``2001 yılında AB ile görüşmeler başlarsa bizim görebileceğimiz bir sınır dahilinde Türkiye AB`ye üye olabilir`` dedi.Türkiye`nin AB tarafından istenilen bütün şartları yerine getirmesi gerektiğini de vurgulayan Şen, iç politikada herhangi bir olumsuzluk çıkmaması ve yaşanmaması, bu konuda Türkiye`de bir sorun meydana gelmemesi halinde 2001 yılı içerisinde Türkiye ile AB arasında tam üyelik görüşmelerinin başlayacağını ifade etti. Bu görüşmelerin de 2001 yılı eylül - ekim aylarında başlamasından hareket ettiğini vurgulayan Şen, ``Türkiye, hepimizin beklediğinden çok daha çabuk AB`ye üye olacak`` diye konuştu.


AB ÜLKELERİ TÜRKİYE`YE SOĞUK;

AB`ye üye ülkelerin kamuoyunun da Türkiye`nin üyeliğine bakışının önemli olduğunu da vurgulayan Şen, 2001`de görüşmelerin başlama kararı çıktıktan sonra bu ülkelerin Türkiye`ye karşı olan çekimser tablosunu artıya çevirmek için Türkiye`nin bir bütçe ayırması gerektiğini bildirdi. Kamuoyunun kazanılmasında sadece hükümetlerin kazanılmasının yetmeyeceğini de belirten Şen, AB içerisindeki sosyal demokrat hükümetlerin kendi tabanlarının Türkiye`ye soğuk bakmasının Türkiye`nin tam üyelik görüşmelerinin hızlandırılmasına engel teşkil edebileceğini vurguladı. AB kamuoyunun Romanya ve Bulgaristan`la birlikte Türkiye`nin üyeliğine soğuk baktığını da sözlerine ekleyen Şen, bu durumun düzeltilmesi için lobi çalışmalarına ağırlık verilmesinin gereğini vurguladı. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi