Ortadoğu için çerçeve anlaşma

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben Ami, Clinton`ın Washington`da Ortadoğu sorununa çözüm arayan İsrail ve Filistin heyetlerine nihai anlaşmanın parametrelerini sunduğunu belirtti.


İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben Ami, Washington`da Ortadoğu sorununa yeniden çözüm arayışları kapsamında Clinton`ın görüşmeler sırasında taraflara nihai anlaşmanın parametrelerini sunduğunu bildirdi. Görüşmeler için Washington`da bulunan Ben Ami, İsrail askeri radyosuna yaptığı açıklamada, Başkan Clinton, bize bir anlaşmanın parametrelerini sundu, bu askıdaki çeşitli konuların geniş bir manevra olasığıyla ele alınması anlamına geliyor ve biz bu parametrelerin büyük bölümünü kabul edilebilir buluyoruz dedi.


Clinton`ın görüşmeleri, Beyaz Saray`dan ayrılış tarihinden 10 gün öncesi olan 10 Ocak`a kadar tamamlamayı arzu ettiğini söyleyen Ben Ami, Filistinliler`in tüm mültecilere geri dönüş hakkı verilmesi yönündeki talepleriyle ilgili olarak oa, Başkan Clinton`ın Filistin lideri Yaser Arafat ile birkaç hafta önceki görüşmesi sırasında, İsrail`in böyle bir öneriyi kabul edemeyeceğini söylediğini ifade etti. Ben Ami, Başkan Clinton`ın buna karşılık, Filistinli mültecilerin ileride kurulacak Filistin devletine dönüşleri ya da bulundukları Arap ülkelerinde tazmin edilmeleri önerisini gündeme getirdiğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı, basında çıkan ve istifa eden Başbakan Ehud Barak`ın Batı Şeria`nın yüzde 95`inden çekilmeye hazır olduğu yolundaki haberleri ise yalanlamak veya doğrulamaktan kaçındı.


ÇATIŞMALAR DİPLOMASİ DİNLEMİYOR;

Ortadoğu`da diplomatik girişimlerin yanı sıra çatışmalar da sürerken İsrail askerleri, Gazze Şeridi`nde dün sabah erken saatlerde bir Filistinli`yi öldürdü.
Filistin hastanesi yetkilileri, Raşid Barhun adlı Filistinli`nin, Mısır sınırı yakınındaki Yebna mülteci kampında İsrail ateşinden kaçarken sırtından vurularak öldürüldüğünü kaydettiler. Batı Şeria`daki bir kontrol noktasında da, bir Filistinli, aracını İsrail askerlerinin üzerine sürdü. İsrail ordu yetkilileri, Doğu Kudüs`ün kuzeyindeki El Ram kontrol noktasında meydana gelen olayda, ikisi hafif olmak üzere dört askerin yaralandığını ve askerlerin Filistinli`ye ateş açtığını söylediler.
Yetkililer, olay yerinden kaçmayı başaran Filistinli`nin, yakındaki bir köyde yaralı olarak yakalandığını, tedavisi yapıldıktan sonra sorguya alındığını belirttiler.


İSRAİL ORDUSUNDAN YENİ TAKTİK;

İsrail ordusu, üç aydır Filistinliler`le süren çatışmaları bastırabilmek için yeni bir taktik benimsedi: Militanları izle, siper al ve öldür. İsrail radyosunun üst düzey bir askeri yetkiliye dayanarak verdiği haberde, terör eylemleri hazırlığı içinde olan bazı Filistinliler`in İsrail askerlerince ortadan kaldırıldığı belirtildi.
İsrail radyosunun bu haberi, Filistinliler`in, İsrail`in cinayet politikası izlediği yolundaki iddialarını doğrularken, İsrailli askeri yetkili, Filistinliler`in bu tanımını kabul etmediğini söyledi. Askeri yetkili, siyasilerin hiçbir zaman hedef alınmadığını vurgulayarak, Hamas, İslami Cihad ve El Fetih`in askeri kanadının üyelerini öldürmenin tek yolunun bu kişilerin yerini belirleyerek, vurmak olduğunu söyledi.
Adını vermeyen yetkili, bugüne kadar kaç Filistinli`nin öldürüldüğünü açıklamazken, bu yöntemin devam eden İntifada ile başa çıkmak için yeni bir taktik olduğunu ifade etti. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi