Ortadoğu`da Çatışma ve Diplomasi Bir Arada

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Şiddetin durdurulmasıyla ilgili olarak dün Moskova`ya gitmesi beklenen İsrail Dışişleri Bakanı Ben Ami`nin gezisi yarına ertelendi. İsrailli keskin nişancılar beş Filistinli`yi öldürürken, güvenlik toplantısından sonuç çıkmadı.


Ortadoğu krizine çözüm bulmaya yönelik diplomatik girişimler sürerken çatışmalar da can almayı sürdürüyor. Rusya`nın Ortadoğu`yla ilgili arabuluculuk girişimini görüşmek üzere dün Moskova`ya gitmesi beklenen İsrail Dışişleri Bakanı Şolom Ben Ami`nin gezisi yarına ertelendi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Moşe Debi, Ben Ami`nin ziyaretinin İsrail parlamentosunda bugün erken seçim konusunda yapılacak bir oylama nedeniyle ertelendiğini açıkladı.


BEŞ FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ;

Bu arada, İsrailli keskin nişancıların açtıkları ateş sonucu önceki gece beş Filistinli`nin öldüğü bildirildi. İsrail ordu sözcüsü, İsrail Radyosu ve Ordu Radyosu tarafından verilen haber hakkında yorum yapmazken, Filistinli yetkililerden de konuyla ilgili açıklama gelmedi. Her iki radyo istasyonu da askeri kaynaklara dayanarak verdikleri haberlerinde, keskin nişancıların, Filistin yönetimi altındaki Batı Şeria yakınlarında bulunan Kalkilya kentinde açtıkları ateşte silahlı dört Filistinli`nin öldüğünü duyurdular. Ancak daha sonra hastane kaynakları ve görgü tanıkları, ölenlerin dört değil beş kişi olduğunu belirttiler. Haberlerde söz konusu Filistinliler`in gece saldırıya geçmek üzere yola çıktıkları sırada öldürüldükleri bildirildi.


GÜVENLİK GÖRÜŞMELERİ;

Öte yandan, Filistin ve İsrailli üst düzey askeri yetkililer, bölgedeki gerilimi azaltma ve karşılıklı irtibat bürolarının çalışmaları konularını ele almak üzere önceki gün iki ayrı görüşme yaptılar. İsrail askeri kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail merkez askeri bölge komutanı general İzak Eytan, Filistin ulusal güvenlik servis şefi İsmail Cabir ile biraraya gelirken, İsrail güney askeri bölge komutanı general Yom Tov Samia ile Filistinli general Abdülrezzak Macayda görüştü. Filistinli general Macayda, yaptığı yazılı açıklamada, karşılıklı temaslardan herhangi bir sonuç alınamadığını belirterek Görüşmeler zaman kaybıdır, çünkü İsrail geçmişte şiddete son vermek amacıyla imzalanan anlaşmalara uymayı reddediyor dedi. Macayda,
İsraillilerin aklı başına gelene kadar intifadanın devam edeceğinin de altını çizdi.
(FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi