Orta Asya Ülkelerinde Yatırım Uzun Vadede

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Tüpraş Genel Müdürü Daniş: -``Doğu Avrupa Ve Balkanlarin En Büyük Rafineri Şirketiyiz`` -``Orta Asya Ülkelerinde Yatirim Yapilmasi Uzun Vadeli Stratejilerimiz Arasinda``


İSTANBUL (A.A) - 02.11.2000 - TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, yılda 27.6 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle Türkiye petrol rafinaj kapasitesinin yüzde 86`sına sahip olan Tüpraş`ın, Avrupa klasmanında İspanyol şirketi REPSOL`un hemen ardından 8. sırada yer aldığını, Doğu Avrupa ve Balkanların ise en büyük rafineri şirketi olduklarını bildirdi. Danış, 3. Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Enerji Konferansı`nda yaptığı konuşmada, 1994-97 yılları arasında 1 milyar dolar zarar eden Tüpraş`ın otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesiyle 1998 yılında 111 trilyon, 1999 yılında ise 330 trilyon lira vergi öncesi kar sağladığını hatırlattı. Genel Müdür Danış, geçen yıl yaşanan deprem ve yangın felaketinin bu yıla yansıyan etkileri ve petrol piyasasındaki olumsuz koşullara rağmen 2000 yılı hedeflerini aştıklarını, 9 aylık dönemde 231.6 trilyon lira brüt dönem karı elde ettiklerini söyledi. Tüpraş`ın stratejilerinden de söz eden Danış, 3 büyük rafinerinin dizel kükürt giderme ünitelerinin devreye alınmasıyla 2004 yılı sonu itibariyle AB`de 2005 yılında yürürlüğe girecek olan motorinde 50 ppm kükürt üst sınırı hedeflendiğini kaydetti. Danış, ülkenin hızla artan benzin talebi karşısında rafinerilerde CCR-Reformer ve izomerizasyon ünitelerinin peşpeşe devreye alınacağını ve yatırımların devam ettiğini anlattı.


KAPASİTE ARTIRILACAK;

Danış, artan iç piyasa ürün talebini karşılamak üzere de İzmir ve Kırıkkale rafinerilerinde kapasite genişletme yatırımları yapılacağını, son aşamada da İzmir ve İzmit rafinerilerine 5 milyon ton yıllık kapasiteli yeni bir hampetrol ünitesi kurulacağını kaydetti. Hüsamettin Danış, Orta Asya ülkelerinde rafineri ve akaryakıt pazarlaması alanında yatırım yaparak Tüpraş`ın bölge petrol sektöründeki konumunu güçlendirmenin uzun vadeli stratejileri arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi