Oral: Kamu alacaklarında faiz indirilecek

30.01.2002 - 09:09 | Son Güncelleme :


Maliye Bakanı Sümer Oral, kamu alacaklarına uygulanan gecikme faizi oranının yıllık yüzde 120`den yüzde 84`e indirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, Konu Bakanlar Kurulu`na kabul edildi, bir-iki güne kadar Cumhurbaşkanlığı`na sunulacak dedi.

Bakan Oral, 6183 sayılı Kamu Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun`a göre takip edilen kamu alacaklarına uygulanan gecikme faizinin Şubat krizinde aylık yüzde 6`dan yüzde 10`a, yıllık da yüzde 120`ye çıkardıklarını hatırlattı.

Faiz oranının düşürülmesi konusunda Bakanlar Kurulu`na teklif sunduklarını belirten Oral, şunları kaydetti:

Teklifimiz kabul edildi ve yıllık faiz oranının yüzde 84`e indirilmesi kararlaştırıldı. Yüzde 36`lık bir düşüş gerçekleştirilecek. Bir-iki güne kadar Cumhurbaşkanlığı`na sunacağız. En kısa sürede uygulamaya konulacağına inanıyoruz.

Böylece Şubat krizinden önceki seviyeye doğru gelmiş bulunuyoruz. Önemli bir uygulamadır. Bunun ötesinde, Türkiye`nin gündemindeki ekonomik sorunlar takvime bağlı olarak çözümlecektir.

İSTİKRARI KALICI KILMAK LAZIM

Oral, 2001 yılında hedeflerin büyük ölçüde gerçekleştiğini ve hatta bazılarında da üzerine çıkıldığını söyledi.

Vergi gelirlerinde artış sağlandığını ve 30.8 katrilyon liralık tahsilat yapıldığını ifade eden Oral, Faiz dışı bütçeden 11.4 katrilyon liralık fazlalık bekliyorduk. Bu fazlalık, Kasım ayında 14 katrilyon lirayı buldu. 2001 yılı toplam yıllık rakamları ise 2-3 güne kadar belli olacak dedi.

Oral, şunları kaydetti: Ekonomik İstikrar Programı`nda iyi bir çizgi yakaladık, bunu kalıcı kılmak zorundayız. Programdaki bu başarıda ise en büyük özveriyi halk yaptı, şimdi sıra devlette. Devlet, artık bir kuruşunu dahi harcarken çok dikkatli davranacak. Gereksiz teşkilatlar kapatılacak, eleman alımlarında özen gösterilecek. Böylece, tam bir rasyonelliği yakalamış olacağız.

Bu yıl, mali yapı ve ekonomik durum çok iyi olacak ve vatandaştan çok devlet fedakarlık yapacak. Artık, yatırım ve üretim gündeme gelecek. Yine bu yıl, kamunun iç ve dış finansman sorunu olmayacak, faiz sıkıntısı yaşanmayacak, ayrıca borç ödemeleri yapılacak. Türkiye`de iyiye doğru gidişi herkes görmeli.

REHAVETE KAPILMAYACAĞIZ

Oral, iyiye gidişten dolayı rehavete kapılmayacaklarını ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi sürdüreceklerini ifade etti. İyi bir trend yakalandığını ve kaçırılmaması gerektiğini belirten Oral, bunun için bankacılık ve finans sektörünün sağlam bir yapıya kavuşturulmasının şart olduğunu söyledi.

Sümer Oral, bir gazetecinin emlak vergileri ile ilgili sorusuna da, Bu konu, Bakanlar Kurulu`nun gündemine geldi. Halkın şikayetleri hangi doğrultudaysa bu dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılması için 4 kişiden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Bir hafta ya da 10 güne kadar sonuç alınabilecek yanıtını verdi.
 

Hisse Başarıyla eklendi