Önal: Acil Destek Kredisi Gerektiği Kadar Olacak

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Devlet Bakanı Recep Önal, finans sektöründe son günlerde yaşanan kriz üzerine IMF`den istenecek acil destek kredisinin miktarının ne kadar gerekiyorsa o kadar olacağını bildirdi.

Bakan Önal, Hazine Müsteşarlığı bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu`na sunmak üzere geldiği TBMM`de gazetecilerin söz konusu krediye ilişkin sorularını yanıtladı. Önal, bankacılık ve finans sektöründeki krizle ilgili olarak iki uzmandan oluşan bir heyet gönderecek IMF ile yoğunlaşan görüşme trafiği konusunda, Acil destek kredisi diye bir şey var. O mekanizma işletilecek dedi. Bakan Önal, istenilecek acil destek kredisi miktarına ilişkin soruya, Ne kadar gerekiyorsa o kadar istenecek. İşler basamak basamak gidiyor yanıtını verdi.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp de kredi konusunda bir miktar söylemenin şu an için yanlış olduğunu ifade ederken, buna ilişkin yazılan ve söylenen rakamların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Demiralp, Gelecekler onun üzerinde bakacağız diye konuştu. Bu arada IMF`ye verilecek ek niyet mektubunun hazır olduğunu da bildiren Demiralp, mektubun her an sunulabileceğini kaydetti.

Tereddüte gerek yok

Devlet Bakanı Recep Önal Komisyon`daki konuşmasında son günlerde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların enflasyonla mücadele programında bir tereddüte yol açmaması gerektiğini söyledi. Son gelişmelere yönelik olarak yoğun yurt içi talep baskılarının kontrol altına alınması, yurt içi tasarrufların artırılması ve cari açığın azaltılması yönünde yerinde adımlar attıklarını söyleyen Önal, programın 2001 yılında öngörülen politikalar ışığında devam edeceğini vurguladı.

Program çerçevesinde sürdürülen yapısal düzenlemeler hakkında bilgi veren Önal, 27 fonun tasfiye sürecinin başlatıldığını, kalanların 2001`in Haziran ayı sonuna kadar tasfiyesinin planlandığını söyledi. Önal, 2001 yılı için iç borçlanma stratejilerinde herhangi bir önemli değişiklik planlanmadığını, tarım reformuna özel önem verdiklerini, etkinliğini yitirmiş destekleme politikalarının 2002 yılına kadar doğrudan gelir desteği yöntemiyle değiştirileceğini anlattı. Bakan Önal, sosyal güvenlik reformunun uygulamaya konulmasıyla SSK`nın mali dengesinde olumlu gelişmeler kaydedildiğini, SSK`nın hazirandan bu yana bütçeden yardım almadığını belirtti.

Bankacılık mevzuatının yeniden düzenlendiğini ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu`nun faaliyete geçtiğini belirten Önal, Hazine Müsteşarlığı`nın halen finansal kiralama, faktoring, tüketici finansman şirketlerine yönelik denetim fonksiyonlarını sürdürdüğünü söyledi. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi