Okuyan TRT`yi Öptü!

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kaçak işçi çalıştıran TRT`ye 1.5 trilyonluk ceza kesen Okuyan, TRT`yi de öptük dedi.


KAÇAK işçilerle mücadelesini sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`dan bir tokat da TRT`ye geldi. İstisna akitli adı altında beş yüze yakın işçi çalıştıran TRT`ye SSK Genel Müdürlüğü 1.5 trilyon liralık ceza kesti. Bakan Okuyan, Kaçak işçilikle mücadelemiz sürüyor. TRT`yi de öptük dedi. Okuyan, TRT`ye de iki müfettiş gönderdi. Müfettişler ilk tespitlerine göre, istisna akitli adı altında kaçak işçi çalıştırıldığını belirleyerek, 1475 Sayılı İş Kanunu`na göre TRT`ye 1.5 trilyon liralık ceza kestiler. Müfettişlerin soruşturmasının halen devam ettiği bildirildi. Çalışma Bakanı Okuyan, 4447 sayılı kanunla kayıtdışı istahdamı önelemek amacıyla bir takım önlemler getirilmesinin kaçak sigortalılık oranlarının yüzde 33`ten yüzde 20`in altına düşürdüğünü söyledi. Okuyan, denetim yanında kanunla getirilen önlemleri de şöyle sıraladı:


* Sigortalının ve işyerinin SSK`ya önceden bildirilmesi.

* Sigortalının çalışmasını SSK`ya bildirmesi ve işveren beyanı ile çapraz kontrol.

* Eksik gün bildiriminin işverence belgelenmesi zorunluluğu.

* Yoklama memurları ile denetimin güçlendirilmesi, genel ve katma bütçeli idarelerin denetim elemanlarına yoklama yetkisi verilmesi.

* Ücret yönünden kaçağı önlemek ve sigortalıların emekliliklerinde yüksek maaş alabilmelerini sağlamak amacıyla sgortalıların emekli aylıklarının hesaplanmasında son 15 yılın bildirilerilen ücretlerinin değil, tüm çalışma hayatının ücretlerinin emekliğinin aylığının hesaplanmasında kullanılması ve bu şekilde SSK`ya gerçek ücret bildiriminin sağlanması. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi