Öksüz, Sezer’e Hükümeti Şikayet Mektubu Gönderdi

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uzun tartışmalardan sonra Türk Telekom`un yüzde 33.5`inin blok satışıyla ilgili kararnameye imza atan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e bu konuda mektup gönderdi. Öksüz`ün Sezer`e Telekom`la ilgili mektup göndermesi, ‘‘veto lobisi’’ olarak nitelendirildi. Türk Telekom`un satışıyla ilgili kararnameye imzasını koymakla birlikte bu uygulamaya hala karşı çıkan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e hükümeti şikayet mektubu gönderdiği ortaya çıktı. Öksüz`ün kararname ile ilgili mektubunda Telekom`un yüzde 33.5`ini alacak olan stratejik ortağa yönetimin devrilmesinin hukuki olarak mümkün olmadığını kayda geçirdiği bildirildi. Öksüz, ayrıca Telekom ile ilgili yeni bir değer tesbitine gidilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Öksüz`ün, bu yaklaşımı Cumhurbaşkanı`ndan kararnameyi veto etmesini beklediği yorumlarına neden oldu.


Cumhurbaşkanı Sezer, Hükümet`in, 14 Aralık`ta ihaleye çıkarmayı taahhüt ettiği Türk Telekom`un yüzde 33.5`inin satışına ilişkin kararnameyi 8 gündür Çankaya Köşkü`nde tutuyor. Sezer, bu satışa ilişkin tereddütlerinin giderilmesini isterken, taahhüt ettiği ihale tarihi yaklaştığı için Hükümet de, kararnamenin bir an önce onaylanması amacıyla Cumhurbaşkanı`nı iknaya çalışıyor. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Çankaya Köşkü`ne gidip Sezer ile uzun bir görüşme yaparken, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ile telefonla görüştü. Yalova`nın bu konuda teknik bilgiler verdiği, Özkan`ın ise, uygulanan ekonomik istikrar programının başarısı açısından bu kararnamenin onayının büyük önem ve aciliyet taşıdığını vurguladığı kaydedildi. Buna karşılık, kararnameyi uzun bir direnişin ardından imzalayan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün, bu satışa ilişkin tereddütlü noktaları içeren bir bilgi notunu Sezer`e göndermesi ise ortalığı karıştırdı.


MEKTUP GERGİNLİĞİ;

Hükümet, Öksüz`ün mektubundan Cumhurbaşkanlığı ile kararname üzerinde yapılan görüşmeler sırasında haberdar oldu. Cumhurbaşkanlığı`nın hükümetin biran önce çıkmasını arzuladığı kararname ile ilgili olarak, ‘‘Ulaştırma Bakanı da bize gönderdiği mektubunda kararnamenin bazı maddelerinin hukuka uymadığını belirtiyor’’ yaklaşımıyla olay ortaya çıktı. Başbakanlık bu bilgi üzerine devreye girerek, Cumhurbaşkanı`nın kaygılarını gidermek için yoğun çaba gösterdi. Öksüz`ün mektubu Başbakanlıkta sinirlerin gerilmesine neden olurken, Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Öksüz`ün mektubundan size söz etti mi?’’ sorusuna şu karşılığı verdi:

‘‘Hayır böyle bir konu olmadı. Sayın Öksüz ile aynı kabinedeyiz ve birlikte kararnamenin altına imza koyduk. Kararname çıkmadan önce karşılıklı görüş alışverişlerimiz, tartışmalarımız tabii ki olacaktır. Bunlar işin gereğidir. Kendisi Sayın hocamızdır, saygım vardır. Bizde kol kırılır, yen içinde kalır anlayışı geçerlidir.’’ Öte yandan Cumhurbaşkanı`nın Türk Telekom`un satışına ilişkin tereddütlerinin henüz tam olarak giderilemediği öne sorülüyor. Köşk kulislerinde, Sezer`in bu konuda büyük baskı altında olduğu konuşuluyor. Ancak, Hükümet kulislerinde ise, kararnamenin onaylanacağı yönünde iyimser bir havanın hakim. Kulislerde, içeriğini ciddi değişikliğe uğratmayacak bir iki küçük rötuşun ardından kararnamenin imzalanacağı ve ihalenin de taahhüt edilen tarihe yetişeceği söyleniyor.


HÜKÜMET`TEN KÖŞK`Ü İKNA TURLARI;

Türk Telekom`un satışına ilişkin ilk itirazını kararnamenin ‘‘Türkçesine’’ yapan Cumhurbaşkanı Sezer`in ifadelerin hem dil, hem de hukuki açıdan düzeltilmesi isteği Hükümet tarafından yerine getirildi. Ancak, Sezer`in bedel tespiti ve satışa çıkarılacak yüzde 33.5`lik hisseyi satın alanın yönetimi de ele geçirecek olması konularındaki diğer iki çekincesi Hükümet`in ikna turlarına başlamasına neden oldu.Önceki akşam Çankaya Köşküne çıkan özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, uzun bir görüşme yaptığı Sezer`in kararnameyle ilgili çekincelerini gidermeye çalıştı. Yalova, ‘‘Yeni bir bedel tesbitine gerek yok. Daha önce 4 ayrı kuruluş tarafından yapılan değer tespitlerinde aynı sonuçlar alındı’’ dedi. Telekom`da yönetimin devrinin sözkonusu olmadığını, yönetim kurulunda eşit bir yapı oluştuğunu da belirten Yalova, ‘‘Telekom`un kárlılığı o kadar yüksek değil. Bunu alacak olanlar hem yeni teknoloji getirecek, hem de 10 milyar dolar para koyacak. Bunu yapacak olanların da işin başında olmaya hakları var’’ dediği öğrenildi. ‘‘Bu kamunun ananonim şirketidir. Dolayısıyla yüzde 51`i kamunun olan bir şirketin yönetim hakkı yüzde 33.5`ini alana bırakılabilir mi?’’ endişesini dile getiren Sezer`e, Yalova`nın Telekom`un hukuki statüsü için, ‘Telekom özel hukuk tüzel kişilik oldu’’ ifadesini kullanması da dikkat çekti.


ÖZKAN`IN TELEFONU;

Sezer`in tereddütlerini gidermek amacıyla Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da devreye girdi ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehruzoğlu ile uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Özkan`ın, hükümetin IMF`ye bu konudaki taahüdüne işaret edip, bu satışın uygulanan ekonomik istikrar paketinin geleceği açısından taşıdığı önemi dile getirdiği kaydedildi. Özkan`ın, bütün bu nedenlerle kararnamenin imzalanıp, bu satışın taahüt edildiği şekilde bir an önce gerçekleşmesinin ‘‘önemini’’ ve ‘‘aciliyetini‘‘ de ifade ettiği bildirildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi