Öksüz: Görüntülü Telefon Yaygınlaştırılacak

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, görüntülü telefon sistemi alt yapısının ülke geneline yaygınlaştırılacağını bildirdi.

Bakan Öksüz, Ulaştırma Bakanlığı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`na sunuş konuşmasında, telekomünikasyon alanında 2001 yılında yürütülecek projeler hakıknda bilgi verdi. Öksüz, 2001 yılında otomatik telefon santrali kapasitesinin 1 milyon 150 binlik artışla 22 milyon 529 bin hatta, abone sayısının da 19 milyon 800 bine ulaştırılacağını bildirdi.

Öksüz`ün verdiği bilgiye göre, görüntülü telefon, arayan numaranın ekranda görünmesi gibi yeni hizmetlerin alt yapısını oluşturan santrallarasi işaretleşme sistemi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. 2001 yılında 10 bin kilometre fibor optik kablo tesis edilecek, bilgisayarlar arası haberleşmede, yurt içi ve dışı olanakları geliştirecek paket anahtarlamalı data (Turpak) sistemlerini ülke geneline yaygınlaştıracak sisteme 3 bin portluk ek yapılacak. Uygulaması başlatılan kablosut telefon sistemi yatırımlarının ülke geneline yayılması çalışmalarına devam edilecek. Kablo TV yatırımları, sayısal teknoloji kullanılma suretiyle 23 ilde daha gelir paylaşımı esasına göre gerçekleştirilecek.

Bakan Öksüz, GSM abone sayısının eylül sonu itibariyle 12 milyon 500 bine ulaşıtğını belirtirken, İş-tim ve Telekom`un da bu alana girmesiyle GSM operatörü sayısının dörde çıkacağını belirtti.

Öksüz, Türksat-1C uydusu ile birlikte çalışacak ve pazarlaması Eurasiasat firması tarafından yapılacak olan Türksat-2A uydusunun önümüzdeki günlerde uzaya gönderileceğini kaydetti. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi