Öksüz Devre Dışı Kaldı

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk Telekom kararnamesini, önce kabul edip ardından itiraz eden Ulaştırma Bakanı Öksüz yerine, MHP lideri Bahçeli ve Sanayi Bakanı Tanrıkulu imzaladı


Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) sağlayacağı 10.4 milyar dolarlık ek kredi desteğinin sağlanabilmesi için önkoşul olarak konulan Türk Telekom`un blok satış yoluyla yüzde 33.5`inin özelleştirilmesine ilişkin kararname krizinde çözüm Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarıyla `baypas` edilmesinde bulundu. Öksüz`ün itiraz ettiği düzenlemelere lideri Devlet Bahçeli ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu imza attı.


ZOR İKNA EDİLMİŞTİ;

Bakanlar Kurulu`nun 30 Kasım 2000 tarihinde yaptığı toplantıda imzaya açılan Türk Telekom`un stratejik ortağa satışına ilişkin kararnameyi imzalamamakta direnen Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, aynı gün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile altı saatlik toplantı sonrasında imza atmıştı. İkna edildiği sanılan Bakan Öksüz, daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e `bilgi notu` göndererek, kararname ile getirilen hükümlerin ulusal çıkarlara ve yasalara ve Anayasa`ya aykırılığını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Sezer`in de Öksüz ile aynı kaygıları taşıması sonrasında yaşanan kriz ise Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun aldığı kararlarla kısa sürede aşılmıştı.


ORTAĞA YÖNETİM HAKKI KESİNLEŞTİ;

Ekonomik programın finansmanında büyük önem taşıyan Türk Telekom`un özelleştirilmesiyle ilgili kararnameden, stratejik ortağa yönetsel haklar verilmesine ilişkin düzenlemeler çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Sezer değiştirilen kararnameyi imzalarken, Öksüz`ün direndiği iki madde için Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı alındı. Öksüz`ün itiraz ettiği bu kararların altında, Özelleştirme Yüksek Kurulu üyesi olarak lideri Devlet Bahçeli ve MHP`li Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu`nun imzaları yer aldı. Bu kararla, Öksüz`ün Türk Telekom`da baypas edildiği yorumları yapılıyor. Türk Telekom ile ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında, Bahçeli ve Tanrıkulu`nun yanı sıra Başbakan Bülent Ecevit, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ve Maliye Bakanı Sümer Oral`ın da imzaları bulunuyor.


Cumhurbaşkanı`na rahat nefes
Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarına göre, yüzde 33.5 hisseyi alacak stratejik ortak yönetimde söz hakkına sahip olacak ve Türk Telekom`un kararları oybirliğiyle alınacak. Türk Telekom`un genel müdür ve yardımcıları ise stratejik ortağın çoğunluğa sahip olduğu icra kurulu tarafından önerilecek ve yönetim kurulu kararıyla atanacak. Stratejik ortak, personel, yatırım, ana sözleşme değişikliği ve mali işler konularında da söz sahibi olacak. IMF`nin 10.4 milyar dolarlık ek kredi desteğini de çıkmaza sürükleyecek nitelikte olan Türk Telekom`un özelleştirilmesiyle ilgili açmazın, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarıyla aşılması Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`i de rahatlattı. Sezer, 1996 yılında Anayasa Mahkemesi üyesi görevini yürütürken, Türk Telekom`un özelleştirilmesiyle ilgili yasanın iptali için açılan davanın reddi kararına ilişkin karşı oy vermişti.


İHALE REKABET KURULU`NDA;

Türk Telekom`un yüzde 33.5`inin stratejik ortağa satışına ilişkin kararname henüz Resmi Gazete`de yayımlanmadı. Kararın 14 Aralık 2000 tarihine kadar (yarın) yayımlanması gerekiyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bu kararın yayımlanmasının hemen ardından Türk Telekom için satış ihalesine çıkacak. 2001 yılı bütçesinde, Türk Telekom`un hisse satışından beklenen gelir 2 katrilyon 427 trilyon lira (2001 ortalama dolar kuruna göre 3.4 milyar dolar) olarak yer aldı. Bu tahmin, Bakanlar Kurulu`nun daha önce aldığı kararda Türk Telekom`un değerinin en az 10 milyar dolar düzeyinde olması gerektiği yönündeki açıklaması ve kurumun yüzde 34 hissesinin blok satılacağı ilkesi dikkate alınarak yapıldı.
Türk Telekom ihalesi için Rekabet Kurulu`na başvuru yapıldı. Rekabet Kurulu`ndan bir yetkili, kurulun Türk Telekom satışı ihalesi için on bildirimde bulunacağını ve ihaleye ilişkin görüşlerini belirleyeceğini söyledi. ÖİB, Rekabet Kurulu`ndan sonra satış ilanı verecek. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi