Oğle Yemeği Formülü

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ecevit ile Yunanistan Başbakanı Simitis, Balkan Zirvesi`nde karşılaştılar. İki taraf da görüşmeye niyetliydi ancak cesaret edemediler. Sonunda Makedon Başbakan formülü buldu. İkiliyi yemek masasında biraraya getirdi.


Makedonya`nın başkenti Üsküp`teki gayrıresmi Balkan Zirvesi`nde iki önemli konu vardı. Birincisi Sırbistan`da halk darbesi ile iktidarı ele alan Vojislav Kostunica`nın ilk defa uluslararası bir toplantıya katılıyor olması, ikincisi ise Başbakan Bülent Ecevit ile Yunanlı meslektaşı Kostas Simitis`in Ege krizi sonrası ilk kez biraraya geliyor olmasıydı. Yunanistan`ın Türkiye`de gerçekleşen Mutlak Zafer (Destined Glory) tatbikatını, bitimine 2 gün kala terketmesiyle gerilen iki ülke ilişkileri, Ecevit-Simitis görüşmesine de yansıdı. İki lider ilk görüşmede biraz sıkıntılıydı. Ancak ilk adım Ecevit`ten geldi. Toplantı salonuna ilk gelen Ecevit oldu. Yunanistan Başbakanı salona daha sonra geldi. Ecevit, kısa bir süre sonra, Yunan Başbakanı Simitis`in yanına, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte giderek, elini sıktı.


İki liderin de görüşme yapmak için çok istekli olduğu gözlemlendi. Ancak iki liderin görüşme talep etmesi, Ortada büyük bir kriz var demek ki yorumlarına da neden olabilirdi. Devreye Makedonya Başbakanı Ljubco Georgievski girdi ve Üsküp`teki Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Zirvesi`nde dün gizli bir Türk-Yunan zirvesi gerçekleşti. Georgievski gizli görüşmeyi öğle yemeği sırasında hayata geçirecekti. Ecevit yemekte Makedonya Başbakanı ile yanyana oturuyordu. Kısa bir konuşma sonrası Georgievski yerinden kalktı ve onun boşalttığı sandalyeye Simitis oturdu. Simitis ile Ecevit toplam 20 dakika yanyana oturup konuştu ve yemek yedi. Ankara ve Atina`da son bir yıldan bu yana gelişen ilişkileri askıya alma tehditlerine karşı Ecevit ile Simitis aradaki buzları eritmeye çalıştı. Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, Ecevit-Simitis görüşmesi için olumsuz konuşurken, ilişkilerde bir düzelme olmadığını açıkladı. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi