OECD büyüme tahminini yükseltti

19.11.2013 - 17:14 | Son Güncelleme :

OECD, Türkiye için büyüme tahmini 3,6`a yükseltti...

https://i.bigpara.com/i/55big/349OECD.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349OECD.jpg">OECD, Türkiye için büyüme tahmini 3,6`a yükseltti. Raporda Kürt açılımına da değinildi.

OECD raporda, Türkiye’de büyümenin 2014-2015’te yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmini dile getirilirken, “Türkiye’nin dış finansman gereksiniminin büyüklüğü ve şirketler sektörünün net dış döviz kuru riski ülkeyi uluslararası sermaye akışlarındaki tersliklere karşı kırılgan kılıyor.

Bölgedeki kalıcı jeopolitik gerginliklerle birlikte bu, büyüme için önemli aşağı yönlü riskler anlamına geliyor. Ancak, Hükümetin iç siyasi gerilimleri rahatlatmaya yönelik hükümetin son girişimleriyle birlikte, Avro bölgesinde öngörülenden güçlü bir iyileşme, güven ve büyümeyi artırabilir” denildi.

DÜNYADA ÖZETLE DURUM

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Rapora göre küresel ekonomi önümüzdeki iki yıl ılımlı adımlarla genişlemeye devam edecek. 34 üyeli OECD genelinde bu yıl yüzde 1.2 gelecek yıl yüzde 2.3, 2015’te ise yüzde 2.7 büyüme bekleniyor. Dünya ekonomisi ise bu yıl yüzde 2.7, gelecek yıl yüzde 3.6, 2015’te ise yüzde  3.9 büyüme kaydedecek.

Küresel toparlanmanın geçen Mayıs ayında öngörülenden daha zayıf olacağı belirtilirken bunun bazı yükselen piyasa ekonomilerindeki kötüleşen görünümden kaynaklandığı belirtildi. Rapora göre ABD’de büyüme bu yıl yüzde 1.9, gelecek yıl 2.9, 2015’te ise yüzde 3.4 olacak. Japonya’da GSYH’nın bu yılki 1.6’lık büyümenin ardından gelecek yıl yüzde 1.5’e, 2015 yılında ise yüzde 1’e düşmesi bekleniyor. Avro Bölgesi tedrici bir toparlanma görecek. Bu yıl yüzde 0.8 küçülecek olan Avro Bölgesi 2014’te yüzde 1, 2015’te ise yüzde 1.6 büyüyecek.

RAPORDA TÜRKİYE

Raporun Türkiye bölümünde büyümenin bu yılın ilk yarısında kamu altyapı yatırımlarında artış ve güçlü özel tüketimin yönlendirmesiyle güçlendiği, Mayıs’tan itibaren görülen uluslararası sermaye piyasası çalkantısının faiz oranlarını yükselttiği, döviz kurunu düşürdüğü belirtildi. Bununla birlikte finansman ve kredi koşullarının destekleyici olmaya devam ettiği ve küresel talep canlanırken ihracatta artış sağlanabileceği belirtilen raporda “Büyümenin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmin ediliyor” denildi.

Türkiye değerlendirmesine şöyle devam edildi: “Makroekonomik yönetimde zor elde edilen güveni korumak çok önemli. Genel kamu mali hesapları daha şeffaf yapılmalı. Bankacılık denetiminin kalitesi, özellikle tüketicilerin büyümesi ve KOBİ kredileri yakın gözetim altında tutularak korunmalı. Dış finansman gereksinimlerinin büyüklüğü karşısında dış açıkta tahmin edilen artış soğutma önlemlerini gerektirebilir, ekonomi potansiyelinin altında işlese bile.”

Bu yıl Türkiye’de ihracatta büyümenin uluslararası piyasa üzerindeki baskıdan dolayı hızlı düştüğü, özel yatırımın zayıf olduğu ancak rekabetin kazanım sağladığı belirtilen raporda, “Ekonomi, uluslararası sermaye piyasası çalkantısını izleyen üçüncü çeyrekte, bir ölçüde zayıflamadan sonra, bu yıl sonlarında yeniden ivme kazandı” denildi.

Oldukça zayıf büyümeye rağmen enflasyon ve cari işlem açıklarının aşırı yüksek olduğu belirtilen raporda, enflasyonun Eylül’de 7.9’a yükseldiği, baz etkisiyle düşebileceği ancak gelecek iki yıl boyunca yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceği tahmini yer aldı.

Çekirdek enflasyonun yukarı yönlü eğilime sahip olduğu, kümülatif cari işlemler açığının, sıradışı altın alımlarının GSYH’nın yüzde 1.5’u kadar artırdığı ithalatla birlikte GSYH’nın yüzde 7’sine ulaştığı belirtilen raporda, verimlilik ve rekabeti artırmak için, emek piyasasını da göz önüne alarak yapısal reformlara ihtiyaç olduğu belirtildi.

Merkez Bankası’nın sermaye piyasasının baskılarına verdiği karşılıkların sonucu olarak parasal koşulların daha sıkı hale geldiği, ancak reel faiz oranlarının çok düşük olduğu belirtilen raporda, maliye politikasının seçimlere rağmen sıkı kalacağının tahmin edildiği bildirildi. OECD, “Bununla birlikte yerel yönetimler, sosyal güvenlik kurumları ve kamu altyapı ve konut yapıcılar tarafından gerçekleştirilen harcamalar daha uzaktan denetleniyor” denildi.

OECD, Ekim 2013’te kredi kart ve kredi limitini aşma konusunda sıkı bankacılık düzenlemesinin yeniden güçlendirildiğini, benzer önlemler yetkililerin isteği doğrultusunda tüketici ve KOBİ kredileri için de garanti olacağını belirtti.

ÖNGÖRÜLEN TOPARLANMA RİSKLERLE ÇEVRİLİ

Raporda, “Türkiye’de büyümenin 2014-2015’te yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin dış finansman gereksiniminin büyüklüğü ve şirketler sektörünün net dış döviz kuru riski ülkeyi uluslararası sermaye akışlarındaki tersliklere karşı kırılgan kılıyor. Bölgedeki kalıcı jeopolitik gerginliklerle birlikte bu, büyüme için önemli aşağı yönlü riskler anlamına geliyor. Ancak, Hükümetin iç siyasi gerilimleri rahatlatmaya yönelik hükümetin son girişimleriyle birlikte, Avro bölgesinde öngörülenden güçlü bir iyileşme, güven ve büyümeyi artırabilir” denildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi