ODTÜ`de sanayi tipi elmas üretilecek

17.07.2007 - 11:43 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Toppare, Yrd. Doç. Dr. Michael Pitcher ve Yusuf Nur`dan oluşan çalışma grubu, doğadaki en sert ve dayanıklı maddelerden biri olarak bilinen yapay elmas teknolojisinde bir yeniliğe imza attı. Grup, yüksek bir maliyetle elde edilebilen sanayi elmasını, bir evin mutfağında bile üretilebilecek kadar kolay ve ucuz bir yöntemle üretebildiklerini açıkladı.
Elmas yapımı için 6 voltluk bir batarya, sofra tuzu, bir miktar su, kloroform, uygun bir çözücü ve 2 adet çelik çubuğun bir araya gelmesi yeterli olduğu belirtildi. Analiz çalışmaları tamamlandığında, yeni teknikle üretilen elmasların tıp, otomotiv, beyaz eşya gibi pek çok sanayi dalında daha geniş yer bulması bekleniyor.
Prof. Dr. Toppare, laboratuvarlarında kullanılan elektrokimyasal yöntemle poli (hidridokarbin) adı verilen özel polimerin sentezinden yola çıkarak sentetik elmas üretebildiklerini söyledi.

`Mücevher üretmedik`

Laboratuvarda elde ettikleri elmasın doğadaki elmas türlerinden bir tanesi, ancak mücevheratta kullanılan elmastan farklı olduğunu anlatan Toppare, çalışmalarının temel amacının yüzeylerin elmas film halinde kaplanması olduğunu ve bu nedenle de bilim adamı olarak mücevher yapımı gibi bir düşünceleri bulunmadığını belirtti. Toppare, ABD patentini 1 yıllık korumayla aldıklarını söyledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi