Ödemeler dengesi açıklanacak! İşte beklenti

12.11.2018 - 08:53 | Son Güncelleme :

Ödemeler dengesinin eylül ayında 2 milyar dolar fazla, 2018 sonunda ise 33 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Merkez Bankası, eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini bugün saat 10.00'da açıklayacak.

https://i.bigpara.com/i/55big/ihracat_ithalat_4.jpg

Ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve kurdaki yükselişin ithalat maliyetlerini yukarı çekmesi sonucu ithalatta azalma ve dış ticaretteki daralmaya paralel cari dengenin Eylül'de 2 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor.

Reuters'ın 18 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre, Eylül ayında 2 milyar dolar cari fazla beklenirken, 2018 sonu için cari açık beklentileri ise bir önceki anketteki 38.5 milyar dolardan 33 milyar dolara geriledi.

Cari denge geçen yılın Eylül ayında 4.45 milyar dolar, 2017'nin tamamında ise 47.5 milyar dolar açık vermişti. Ağustos ayında 2.6 milyar dolar fazla veren Türkiye ekonomisi öncesinde ise en son 2015 yılı Eylül ayında 218 milyon dolar ile cari fazla vermişti.

##$HABER_1450440$##

Haberin Devamı

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, artan kurun ithalat maliyetlerini yükselttiğini bunun da ithalat tarafına daralma olarak yansıdığını söyleyerek, "Bu da dış ticaret açığında azalma ve cari dengede fazlaya geçilmesine neden oldu. İthal maliyetler kalemi hala yüksek seyretmeye devam ediyor. Ekonomide yavaşlama eğiliminin son çeyrekte devam edebileceğini ve hatta 2019'un ilk çeyreğine de yansıyabileceğini düşünecek olursak, düşük cari açık veya cari fazla durumumuz kısa vadede bir süre daha aylık bazda devam edebilir. Bu trende göre muhtemelen yıl sonunda yıllık cari açığımız 33-36 milyar dolar bandında gerçekleşecektir" dedi.

Cari fazlanın sürdürülebilir bir durum olmadığını söyleyen Erkan, "Biz ithal ikamesini, yerli üretimi artırır, sanayide ithal girdi bağımlılığını azaltırsak bu yönde kalıcı bir değişim yaşanabilir" dedi.

Haberin Devamı

Cari işlemler dengesi Ağustos'ta TL'deki değer kaybı ve ekonomideki yavaşlamaya paralel ithalatın azalması sonucu dış ticaret açığındaki daralma ve turizm gelirlerindeki artışın etkisiyle 2.6 milyar dolar ile üç yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verdi.

Ekonomistler kurdaki yüksek seviye ve buna bağlı olarak zayıflayan iç talep ve ithalatın etkisiyle cari açıktaki düşüşün önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre dış ticaret açığı Eylül'de yüzde 76.85 azalarak 1.89 milyar dolar oldu. Yeni Ekonomi Programı'na göre cari açığın bu yıl GSYH'nın yüzde 4.7'ine denk gelecek şekilde 36 milyar dolar olması bekleniyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi