Odaların Bankalara Yaptırım Yetkisi

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB), ticaret odalarının bankacılık faaliyetleri ile ilgili riayeti mecbur karar alıp uygulayamayacağını, bankalar hakkında karar alma yetkisinin Birliğe ait olduğunu bildirdi.


TBB, ticaret odalarının bankalar hakkında mecburi mesleki kararlaralıp alamayacakları, bankaların bu kararlara uymamaları halinde ceza uygulayıp uygulamayacakları konusunda görüşünü açıkladı. TBB açıklamasında, Ankara Ticaret Odası`nın bir bankanın Ankara Şubesine yazı göndererek, bankaların uyguladıkları, mevduat faiz oranlarını, kredi faiz oranlarını, müşterilerden bankacılık işlem ve hizmetleri ile ilgili olarak tahsil ettikleri her türlü ücret, komisyon ve masrafları, gösterir tarifeleri şubelerinde görülebilecek bir yerde ilan etmeleri, karara aykırı hareket eden banka şubeleri hakkında para cezası uygulanacağını bildirdiği hatırlatıldı. Bankaların tabi olacakları asıl mesleki kuruluşunun TBB olduğu kaydedilen açıklamada, bankaların tacir sıfatları ve 5590 Sayılı yasa nedeniyle Ticaret Odalarına üye oldukları belirtildi. Şöyle devam edildi:


‘‘Bankalar Kanunu`nun ve 5590 Sayılı yasanın ilgili hükümleri birlikte göz önünde tutulduğunda; Bankaların ikinci bir meslek kuruluşuna üye olmalarının gerekli olmadığı, 9. madde hükmünün açık vekesin olduğu sonucuna varılırsa; o takdirde Bankalar Kanunu`nda yapılacak ilk değişiklikte; Bankaların 5590 Sayılı Kanuna tabi olmadığı şeklinde bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı sonucuna varılmaktadır.’’ (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi