Öcalan İçin Avrupa Süreci Bugün Başlıyor

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Öcalan`ın avukatlarının AİHM`de Türkiye`ye 12 maddeden açtığı dava bugün başlıyor


Abdullah Öcalan`ın Kenya`da yakalanmasının ardından Avrupa Konseyi çerçevesinde başlayan süreç, bugün yeni bir aşama kaydedecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Birinci Dairesi`nde bu sabah yapılacak duruşmada, Öcalan`ın avukatlarının 16 Şubat 1999`daki başvurusunun incemeleye alınıp alınmayacağı görüşülecek. Ancak bugünkü duruşma sonunda bir karar verilmeyecek. AİHM Birinci Dairesi, başvurunun incelenmeye alınıp alınmaması konusundaki kararını yaklaşık 6 ay içerisinde verecek. Birinci Daire, başvurunun kendisini aşan bir dava olduğuna kanaat getirirse başvuruyu 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire`ye göndeme hakkına sahip. Bu durumda, tarafların bir ay içinde itiraz etme hakları bulunuyor. Birinci Daire, incelenmeye alınması yolunda karar verdikten sonra da davayı Büyük Daire`ye götürebilir. Başvurunun incelemeye alınmasına karar vermesi halinde ise davanın esasına geçilecek. Esastan görüşme sonunda dostane çözüm önerebilir veya bir duruşma daha isteyebilir.


TAZMİNAT VE YASA;

Birinci Daire`nin ihlal olup olmadığı yolundaki mütalaasının bir veya iki yıl sürmesi bekleniyor. Mahkeme`de ihlal olmadığı yolunda karar çıkarsa dava düşecek. İhlal olduğu yolunda karar çıkarsa, dava Avrupa Konseyi`nin karar organı Bakanlar Komitesi`ne gönderilecek. Bakanlar Komitesi, Türkiye`den ihlal kararıyla ilgili maddeler konusunda yasal düzenlemeler yapmasını isteyebilecek veya maddi tazminatın yerine getirilmesinin takipçisi olacak. Bakanlar Komitesi, İnsan Hakları Mahkemesi`nden kendisine gelen ihlal kararları ile ilgili olarak o ülkeden bireysel ve genel anlamda bazı yaptırımları isteme hakkına sahip. Bakanlar Komitesi, Cezayirli göçmen Abdelhamid Hakkar davasında Fransa`dan duruşmayı tekrarlamasını istemişti. Bakanlar Komitesi yine 1998 yılında aldığı kararda, mahkemeye yaptığı başvuru kabul edilen kapatılan Sosyalist Parti Başkanı Doğu Perinçek`in cezaevinden çıkartılması, hakkındaki siyasi yasakların kaldırılması yolunda karar almıştı.


ŞEHİT AİLELERİ STRASBOURG`TA;

Bu arada, duruşmaya müdahil olarak katılacak 49 kişilik şehit aileleri kafilesi de dün akşam saatlerinde Strasbourg`a ulaştı. Şehit aileleri, ikametlerine ayrılan otelde Başkonsolos Ufuk Özsancak, diğer yetkililer ve Strasbourg`da öğrenim gören Türk öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı. AİHM iç tüzüğü, üçüncü taraf gibi gördüğü sivil toplum kuruluşlarının müdahil taraf olarak duruşmalara katılmalarına olanak veriyor. Şehit yakınları, bugünkü duruşmada PKK terörüne ilişkin görüşlerini sözlü olarak iletecekler. Şehit yakınları, bugün ayrıca Avrupa`nın diğer kentlerinden gelecek Türkler`le gösteri düzenleyecek. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi