Numan Kurtulmuş'tan "Moody's" değerlendirmesi

26.09.2016 - 14:34 | Son Güncelleme :

Kurtulmuş, "Moody's'in değerlendirmesi siyasi içerikli; kararın ardından Türkiye ekonomisini tedirgin edecek çıkış olmadı" şeklinde açıklama yaptı.

https://i.bigpara.com/i/55big/08122015_numan_kurtulmus.jpg

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in haftasonu Türkiye'nin kredi notunu düşürme kararının siyasi içerikli olduğunu belirterek, değerlendirmenin ardından piyasalardan Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkış yaşanmadığını söyledi.

Moody's haftasonu Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmiş, böylece bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım yapılabilir nottan biri kaybolmuştu. Karar sonrası bu sabah kur ve faizde sert yükselişler yaşanmıştı.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Haberin Devamı

Kurtulmuş Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken yaptığı açıklamada, "Moody's'in yapmış olduğu değerlendirme tamamıyla siyasi içeriklidir. Metnine bakınca siyasi içerikli analizler yer almaktadır. Aynı kurumun analizcilerinin iki gün önceki düşüncelerinin tam ters yönde evrilmesini anlamakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Moody's geçtiğimiz hafta bir değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuzluklarını büyük ölçüde bertaraf ettiğini ancak uzun vadeli kırılganlığın sürdüğünü açıklamıştı.

Kurtulmuş, Moody's kararının piyasalarda yaratacağı olası etkiler için de şunları söyledi:

Haberin Devamı

'Ekonominin kötüye gittiğini anlatmaya çalışıyorlar (Moody's), bu gerçek değildir... Herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin görünümünü durağana çevirmesi ve notunu düşürmesini kıyametin kopuşu olarak telakki etmeyiz. Moody's kararı ardından Türkiye ekonomisini tedirgin edecek çıkış olmadı... Moody's sonrası çıkış konusunda ihtimallerden bahsediliyor ama ben o ihtimali görmüyorum."

Türkiye ekonomisinin yapısal reformlarını sürdürme bakımından kararlılıkla yoluna devam ettiğini de söyleyen Kurtulmuş, "Moody's açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de dış yatırımcılarla olumlu görüşmesi sonrası gerçekleşmesi manidardır. Ekonomide de yapmak istedikleri bu haince algı operasyonunun karşısında duracağız. Bunu 15 Temmuz'un artçı bir depremi olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

İKİNCİ KALKIŞMA RAPORU YOK

Haberin Devamı

Kurtulmuş bir gazetede yer alan ikinci bir darbe girişimi olacağı yönündeki haber ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"İkinci bir 'Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)' kalkışması konusunda bir rapor yok, halkı endişeye sevk etmek doğru değil. Ancak biz bu yapının ileride böyle tehlikelere yol açmaması için gereken tüm önlemleri hiçbir rehavete kapılmadan almayı sürdüreceğiz."

Hükümet, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin arkasında ABD'de yaşayan Fethullah Gülen ve cemaatinin bulunduğuna dair somut kanıtlar olduğunu açıklamış, bir yandan ABD'den Gülen'in iadesini isterken, bir yandan da 'FETÖ' operasyonları kapsamında çok sayıda kamu görevlisini görevden alma operasyonu başlatmıştı.

YPG FIRAT'IN DOĞUSUNA ÇEKİLİYOR

Suriye'nin kuzeyinde Kürt gruplarından PYD'nin bir koridor oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini de belirten Kurtulmuş, "Özellikle Menbiç'te YPG güçlerinin önemli bölümünün Fırat'ın doğusuna çekilmekte olduğunu görüyoruz. Bu da Türkiye için olumlu bir gelişmedir. Rakka ve Musul'da yapılacak olası operasyonlarda da PYD ve YPG güçlerinin yer almaması Türkiye için önemlidir" dedi.

Kurtulmuş, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) ve bazı kanunlarda yapılacak değişiklik konusunda bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını da vurgularken, "Değişiklik önümüzdeki hafta imzaya açılacak" diye konuştu.

Kurtulmuş, değişikliklerle ilgili ise herhangi bir bilgi vermedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi