Nüfus Sayımına Doğru

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bilgisayar ortamında nüfus takibine imkan veren MERNİS projesi hayata geçerse 22 Ekim`de sokağa çıkma yasaklı son nüfus sayımı yapılmış olacak.


Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Şefik Yıldızeli, 22 Ekim `de yapılacak Genel Nüfus Sayımı`nın Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesinin hayata geçirilmesi durumunda son sayım olabileceğini bildirdi. Yıldızeli, sokağa çıkma yasağının kaldırılabilmesi için öncelikle sağlıklı bir veri tabanı gerektiğini, bunun için de MERNİS Projesi`nin uygulanmasının gerektiğini söyledi.


MERNİS Projesi`nin hayata geçirilmesi ile birlikte sayıma gerek kalmayacağını, nüfusun bilgisayar ortamında takip edilebileceğini anlatan Yıldızeli, Proje`nin hayata geçirilmesi durumunda 22 Ekim tarihinde yapılan sayımın son sayım olabileceğini söyledi. Yaptıkları numarataj ve bina sayımı ile ilk defa bu kadar sağlıklı adreslerle sayıma gidildiğini söyleyen Yıldızeli, sayımda vatandaşlar tarafından verilen bilgilerin doğru olmasının önemine dikkat çekti ve eğitim, sağlık, yatırım gibi alanlarda politikaların bu veri tabanına göre oluşturulduğunu hatırlattı.
Önemli miktarda kişinin hala nüfus kağıdı olmadığına dikkat çeken Yıldızeli, sayım sırasında bu kişilerin de sayılacağını ``fiilen bulunma`` şartının aranacağını kaydetti.
Sayım sırasında özellikle nüfusu fazla göstermek için yoğun bir hareketlilik olduğuna işaret eden Yıldızeli, vatandaşları bulundukları yerde sayılmaya çağırdı. İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde bundan böyle belediye olma sınırının 2 bin kişi yerine 5 bin kişi olarak uygulanacağı yönünde ilke kararı alındığını öğrendiğini bildiren Yıldızeli, vatandaşların nüfusu fazla göstermek gibi şeylere tevessül etmemelerini istedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi