NTT, 1 Milyon Yenin Altında

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Japonya hükümetinin 1.3 milyon Nippon Telegraph and Telephone hissesi arz hazırlığının öncesinde yatırımcıların hareketleri, şirket hisselerinin 1 milyon yenlik birim fiyatının altına düşerek beklenen arz fiyatına yaklaşmasına neden oldu.


Nippon Telegraph and Telephone`un (NTT) hisse fiyatı dün dip yaparak 1 milyon yenin altına düştü. 1.3 milyon NTT hissesi arzına hazırlandığı dönemde yaşanan bu gelişme, yatırımcıların hisse değerini hükümetin beklenen arz fiyatına yaklaştırması şeklinde değerlendirildi. NTT hisseleri dünü yüzde 3.07`lik değer kaybı ile 979 bin yenden kapattı. NTT yatırımcıları Japon Hükümeti`nin, Japonya`nın önde gelen telekomünikasyon hizmetleri üstlenicisinin fiyatını belirlerken, düşük talebe bağlı olarak dikkat çekici bir indirime gitmesini bekliyor.


HÜKÜMET İNDİRİME GİDEBİLİR;

İleri teknoloji ve telekom hisselerinde dünya genelinde yaşanan kötü gidiş, NTT`nin hisse arz fiyatının aşağı çekilmesi baskısını oluşturuyor. Arzın büyük boyutu da, fiyat üzerinde baskı oluşturan bir etken. Arz edilecek hisse miktarı, arz havuzunun satış sonrasında ulaşacağı büyüklüğün yüzde 15`ine karşılık düşüyor. Japonya Maliye Bakanlığı, dünkü ya da bugünkü kapanış fiyatını, arz fiyatı için baz kabul edecek. Hükümetin bu fiyat üzerinden, yüzde 3 ile 5 indirime gitmesi bekleniyor.
Brokerlar geçen haftaki yorumlarında, piyasada taahhütlü satış işlemini gerçekleştirecek kuruluşların kotalarını doldurmaları ile ilgili endişelerin bulunduğunu kaydetmişti. Japonya`nın ikinci büyük piyasa sermayesine sahip şirketi NTT`nin hisselerinin arzı ile ilgili olumlu beklenti ise, NTT`nin herhangi bir portföyün kilit hisseleri arasında yer alması ve şirket ile ilgili temel değerlendirmelerin değişmemiş olması nedeniyle fiyatın 1 milyon yenin çok altına düşmeyeceği şeklinde.


Japon hükümeti çeşitli kuruluşlarının elindeki 1 milyon hisseyi elden çıkarırken, NTT de ikinci halka arzında 300 bin hisse satacak. Hükümetin, gelirini, bütçesindeki açığı kapatmakta kullanacağı arz, NTT`deki hissesini yüzde 53.1`den yüzde 46.7`ye düşürecek. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi