Niyet Mektubu’na Girdi Eti Holding Öözelleşecek

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF`ye verilen 3. Ek Niyet Mektubu`nda enflasyon ve mali piyasalara yönelik hedeflerde hiçbir değişiklik olmadığını açıkladı. Demiralp, Eti Holding`in özelleştirme kapsamına alınmasının Niyet Mektubu`na girdiğini belirtti.



ULUSLARARASI Para Fonu`na (IMF) verilen söz gereği, özelleştirme kapsamına yeni alınacak kuruluşlar arasında yer alan Eti Holding, bağlı olduğu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel`in muhalefetine rağmen 3. Ek Niyet Mektubu`ndan çıkarılmadı. Buna karşılık, IMF`ye geçen Haziran`da verilen 2. Ek Niyet Mektubu`nda özelleştirme kapsamına alınacağı sözü verilen Çay-Kur ise Karadenizli milletvekillerinin itirazları üzerine 3. Ek Niyet Mektubu`na girmedi. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF`ye gönderilen 3. Ek Niyet Mektubu`nda enflasyon ve mali politikalara ilişkin hedefler konusunda hiçbir revizyon yapılmadığını açıkladı. Demiralp, Niyet Mektubu`nu 21 Aralık`ta toplanacak IMF Direktörleri`nin onayının hemen ardından kamuoyuna açıklamayı planladıklarını belirterek, ‘‘Saat farkı dolayısıyla, eğer çok geceyarısına sarkmazsa, 21`i gecesi de açıklayabiliriz. Geç olursa 22`si sabahına kalır’’ dedi.


Demiralp, 3. Ek Niyet Mektubu`nda, Eti Holding, MKE ve Türk Şeker`in bazı fabrikalarının özelleştirme kapsamına yer almasının öngörüldüğünü kaydederek, bu kuruluşların kapsama alınması hususunun geçen Haziran ayında IMF`ye verilen 2. Ek Niyet Mektubu`nda da yer aldığını hatırlatttı. 2. Ek Niyet Mektubu`nda, Eti Holding, MKE ve Türk Şeker`in yanısıra, Çay-Kur`un da özelleştirme kapsamına alınacağı belirtiliyordu. Ancak IMF`nin son ziyareti sırasında yapılan çalışmalardan sonra kapsama alınmak üzere listeye giren Çay-Kur, iktidar ve muhalefet partisine mensup pek çok Karadenizli milletvekilinin yoğun itirazları dolayısıyla listeden çıkarıldı. Uygulanan ekonomik program kapsamında, mali politikalara ve gelir arttırıcı önlemler konusunda yapılması gerekenlerin tamamının yapıldığını söyleyen Demiralp, ‘şu aşamada’ gelir getirici vergi ve benzeri yeni düzenlemelere yer verilmediğini kaydetti.


Ek Niyet Mektubu`nda özelleştirmeyle ilgili olarak, işletme hakkı devri yoluyla özel sektöre devredilecek elektrik üretim ve dağıtım şirketlerine ilişkin devir işlemlerinin 2001 Mart sonuna kadar tamamlanması öngörüldü. Demiralp, bu konudaki düzenlemenin Elektrik Piyasası Kanunu tasarısında yer aldığını kaydetti.
Demiralp, Tasarruf Mevduatı Sigorte Fonu (TMSF)`da yer alan bankalar için tahsis edilen 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvilin çok büyük bir bölümünü Bankacılık Üst Kurulu`na verdiklerini açıkladı. Hazine Müsteşarı, Kurul`un isteği üzerine 300-400 milyon dolarlık bölüm dışında, özel tertip tahvilin verildiğini söyledi.


BU HAFTA 4.2 MİLYAR DOLAR GELİYOR;

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve köprü kredi kanalıyla bu hafta Türkiye`ye toplam 4.2 milyar dolarlık para girişi olacak. 21 Aralık`ta yapılacak IMF toplantısının ardından, Ek Rezerv Kolaylığı`nın ilk partisi ile 570 milyon dolarlık stand-by kredisinden oluşan 2.8 milyar dolar 22 Aralık`ta hesaplara girecek. 1 milyar dolarlık köprü kredi ile Dünya Bankası`nın Mali Sektör Reform Kredisi`nin 390 milyon dolarlık ilk dilimi de dikkate alındığında 22 Aralık`ta Türkiye`ye 4.2 milyar dolar kaynak girişi olacak. (HÜRRİYET)



 

Hisse Başarıyla eklendi