NATO: Limni Üzerinde Uçabilirsiniz

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


NATO`nun, Türkiye`de 7 Ekim`de başlayan, Yunanistan`ın bitime 2 gün kala geri çekildiği Mutlak Zafer tatbikatında Türkiye ve Yunanistan`ı birbirine düşürdüğü belgelerle kanıtlandı.


Yunan uçaklarının Limni Adası üzerinde uçmasına karşı çıkan Türkiye`ye sözlü olarak destek veren NATO`nun Yunan tarafına Adalar üzerinde uçabilirsiniz açıklamasını yazılı olarak verdiği belgelendi. İşte Yunan Ta Nea gazetesinin manşetten verdiği NATO`nun hukuk uzmanları tarafından 8 Ekim günü hazırlanan raporun çevirisi: 1923 Lozan Anlaşması Ege`deki bazı adaların silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Bu anlaşmayı, söz konusu adaların silahsızlandırılması gerektiğinden söz etmeyen 1936 Montreux Anlaşması izlemiştir. Lozan Anlaşması`nın söz konusu maddeleri geçerli olsa bile bu adaların üzerinden askeri ya da sivil uçuşların yasaklandığı şeklinde yorumlanması kuşkuludur. Sonuç olarak, tatbikatlar süresinde söz konusu incelenmekte olan bölgelerin üzerinden askeri uçuşların yapılmasına hiç bir hukuki engel olmadığı görüşündeyiz. Bu belgeyi, NATO Hukuk Bölümü onaylamıştır...


Öte yandan Erdemli Gemisi`nin de katıldığı NATO tatbikatı Ege`de devam ediyor. Tatbikat hakkında konuşan Yunanlı komutan Yannis Gramatikis, Yunanlı gazetecilerin provakatif bu tatbikat ta mutlak zafer gibi mi bitecek? sorularına çok sinirlendi. Ve şu cevabı verdi. Bir çok ülkenin katıldığı bu tatbikatta en iyi anlaştığımız ülke Türkiye`dir(SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi