Mücevherden Alo Dönemi

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bilgisayar devi IBM`in kadınlar için geliştirdiği yüzük, küpe, kolye ve saatten oluşan takı seti aynı zamanda cep telefonu olarak kullanılıyor.


Dünyanın önde gelen bilgisayar üreticisi IBM, geliştirdiği `dijital mücevher` prototipi ile moda alanında da atak yapmaya hazırlanıyor. NTVMSNBC`deki habere göre IBM, geliştirdiği mücevher cep telefonuyla yakın bir zamanda ünlü modacılara rakip olması bekleniyor. Kadınlar için geliştirilen yüzük, küpe, kolye ve saatten oluşan takı seti aynı zamanda cep telefonu olarak kullanılıyor. Bu setteki parçalardan her biri ayrı bir işleve sahip bulunuyor. Çağrı geldiği zaman, cep telefonu sesi yerine yüzük yanıp sönüyor. Arayan kişinin numarası saatin ekranında görülebiliyor. Konuşmaya başlamak için saatin üzerindeki küçük düğmeye basmak yeterli. İçinde minik bir mikrofon barındıran küpeden arayanın sesi duyuluyor.


IBM`i bu projeye yönelten proje ise küçük ekran ve girişler yüzünden kablosuz cihazların kullanımının giderek zorlaşması olması. Cep telefonu ve avuçiçi cihazların arabirimine yeni bir soluk getirmek isteyen firma, bu cihazları daha anlaşılabilir yapmak istiyor. Bunun içinde saate VGA ekranı takmak ve broşa mikrofon sığdırmak gibi yöntemler geliştirilmiş.


SATIŞI ZOR ÜRÜN;

Ancak IBM yetkikileri, bu yeni cihazın ticari bir ürün haline gelmesi için bazı teknolojik sorunları aşması gerektiğini kabul ediyor. Örneğin IBM`in hiçbir internet tabanlı giyilebilir cihazının, tekrar şarj edilebilir güçlü bir bataryası bulunmuyor. Küpelerin şarjını işyerinde doldurmak zorunda kalınması hiç de cazip gözükmüyor. Ayrca bu tür cihazların pazarlanması, dağıtımı ve satışı oldukça zor.


Yeni ekonomi konusunda atağa kalkan TÜSİAD, bir dizi seminer başlatıyor. 24 Kasım`da yapılacak ilk seminerin konusu `Fırsatlar Dünyasına Son Bilet` Son dönemde herkesin ilgi alanı olan `yeni ekonomi` Türk Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (TÜSİAD) de gündemine girdi. `Yeni Ekonomi, Teknoloji ve İnsan` konulu bir dizi seminer düzenleyecek olan TÜSİAD`ın Başkanı Erkut Yücaoğlu da konu ile çok yakından ilgilenen bir isim.Doğru karar almanın yeterli olmadığı, kararın rakiplerden daha önce alınması durumunda bir şey ifade edeceği günümüz dünyasında, dünyada yaşanan değişimlerin Türkiye`de yakından izlenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulanıyor.Yeni ekonomi konusunda, Artık treni kaçırmak gibi bir lüksümüz yoktur. Çünkü kaçmakta olan, bu netelemenin çok ötesinde riskler taşıyan bir olgudur şeklinde görüşlerini özetleyen TÜSİAD üyeleri, Lütfi Yenel`in başkanlığını yürüttüğü Teknoloji ve Kalite Komisyonu tarafından yürütülecek olan bir dizi faaliyet başlattı.

Faaliyetlerin ilki Kasım 2000-Haziran 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan seminerler dizisi olacak. Seminerler, yurtiçi ve yurtdışından uzmanların katılımı, workshoplar ile de desteklenecek.


YENİ EKONOMİ ODAKLI;

Her toplantı sonunda, toplantıdan çıkan sonuçları özetleyen bir kitapçık yayınlanacak. TÜSİAD`ın bu çalışmalardaki amacı, yeni ekonomi konusunda farklı fikirlerin gelişmesi, yeni arayış ve çalışmalara yol açılmasını sağlamak olarak belirtildi. Seminerlerin ilki, `Fırsatlar Dünyasına Son Bilet` adı ile 24 Kasım`da yapılacak. Bu seminerin odak noktası, yeni ekonominin, teknolojik gelişmelerin ve bu dinamik yapı içinde insanın durumunun küresel düzeyde ve Türkiye özelinde değerlendirilmesi olacak. Bu semineri, yeni ekonomiyi çeşitli yönleriyle ele alacak 5 seminer takip edecek. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi