Motorola: Uzanlar hisse sulandırıp bizi dolandırdı

11.04.2002 - 10:22 | Son Güncelleme :


Motorola ve Nokia`nın Telsim`in sahibi Uzan Ailesi hakkında New York`ta açtıkları dolandırıcılık davasının ön duruşmasında, Motorola Başkan Yardımcısı Ed Huges, Uzanlar`ın ‘hisse sulandırma’ yöntemi ile kendilerini dolandırdığını söyledi.

ABD`li iletişim devi Motorola ile Finlandiyalı Nokia`nın Telsim`in sahibi Uzan Ailesi hakkında açtığı 3 milyar dolarlık alacak ve dolandırıcılık (RICO) davasının ikinci ön duruşması, New York`ta başladı. Motorola ve Nokia avukatlarından Steve Davidson, tanık olarak gösterdiği Motorola Inc`in uluslararası finans operasyonlarına ilişkin başkan yardımcılarından Ed Hughes`e üç saat soru yöneltti.

Uzanlar`ın Motorola ve Nokia`ya borçlarına karşı teminat gösterdikleri Telsim hisselerini, 24 Nisan 2001`deki genel kurulda sulandırarak üçte iki oranında değerini düşürdüğünü belirten Hughes, Motorola`ya taahhüt edilen yüzde 66 oranındaki hisselerin yüzde 22`ye, Nokia`ya taahhüt edilen yüzde 7.5 oranındaki hisselerin de yüzde 2.5`e indirildiğini bildirdi. Hughes, ‘‘Gördüğünüz gibi Uzanlar, hisse sulandırma yöntemi kullanıp, bizi dolandırmıştır’’ dedi.

Hughes, Uzanlar`ın bu değeri eski haline çıkarma sözü vermelerine rağmen, yapmadıklarını ve böylece teminatı etkisiz hale getirdiklerini bildirdi. Bu toplantıdan önceden haberdar olmadıklarını da kaydeden Hughes, ayrıca Uzan`lardan Telsim`in mali durumuna ilişkin rapor sunmaları için şubat, mart ve nisanda defalarca talepte bulunmalarına rağmen, ret cevabı aldıklarını belirtti.

ADAM KAÇIRMA İDDİASI

Uzanların ‘‘cinayet ve adam kaçırma’’ suçlamalarıyla Türkiye`deki Motorola yöneticileri ve çalışanları aleyhine dava açmaları da Federal Yargıç Jed Rakoff tarafından inandırıcı bulunmadı.

Motorola avukatı Davidson ile Hughes, Uzanlar`ın Motorola şirketinin Türkiye`deki yöneticileri ve çalışanlarına gözdağı vermek için, onların haklarında, yasadışı faaliyetlerde bulunmak ve Kemal Uzan`ı öldürtme ya da kaçırma tehdidinde bulunma suçlarıyla Türkiye`de dava açtıklarını kaydetti. Hughes, haklarında dava açılan kişilerden bir bölümünün, bunu dava açıldıktan üç gün sonra Uzanlar`la geçen Temmuz ayında Londra`da yaptıkları görüşmede öğrendiğini belirtirken, ‘‘dava zamanlamasının tesadüf olmadığını’’ ve ‘‘gözdağı amacı taşıdığını’’ bildirdi.

Motorola ve Nokia avukatları, Hakan Uzan`ın New York`ta satın aldığı evler, bu evlerden Motorola`ya gönderdiği iş mesajları ve telefon konuşmalarıyla, banka hesaplarının, ayrıca diğer aile fertlerinin mülklerinin, New York`la yeteri kadar temas halinde olduğunu kanıtladığını bildirdi. Bu nedenle de New York mahkemelerinin, bu dava için yetkili olduğunu kaydetti. Federal Yargıç Jed Rakoff iki hafta sonra Motorola ve Nokia`nın Uzanlar`a karşı açtığı 3 milyar dolarlık davanın New York`ta görülüp görülemeyeceğine ve dava sonuçlanana kadar Telsim hisselerinin mahkeme emanetinde bulundurulup, bulundurulamayacağına karar verecek.


Yazılı ifade yetmez karşıma gelsinler


NEW York`ta Motorola ve Nokia`nın Telsim ile Uzanlar aleyhine açtığı davaya bakan Federal Yargıç Jed Rakoff, yazılı ifade gönderen Hakan Uzan`ın duruşmalara katılmasını istedi. Uzanlar`ın avukatlarının, Hakan Uzan`ın yazılı ifadesini mahkemeye vereceklerini söylemesine üzerine davaya bakan Federal Yargıç Jed Rakoff ‘‘Buraya gelip karşımızda konuşmaya zahmet etmiyor. Yazılı ifadesinin fazlaca ağırlığı olmaz’’ dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi