Moskova`yı Türk Krizi Vurdu

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Rus menkul değerlerine yatırım yapanlar için sancılı bir yıl oldu. Makroekonomik anlamda önemli ilerlemelere rağmen, şirketlere biçilen değerler hala çok düşük.
Rusya son 30 yılın en hızlı büyüme oranına kavuştu: Gayri Safi Yurt İçi Hasıla`nın bu yıl yüzde 7 yükseleceği tahmin ediliyor. Bu arada sabit varlıklara yapılan yerel yatırımlar yılın başından bu yana yüzde 18 yükseldi. Büyüme yüksek mal fiyatları ve devalüasyon etkisi altında gelişti. Ancak iyi haberler henüz menkul kıymetlere yansımadı. 1999 yılındaki yüksek gelirlerden sonra piyasa bu yıl şu ana dek yüzde 20 düştü.


Rus piyasası bütün kötü haberleri absorbe eden ama iyi haberleri duymayan bir süngere benziyor, diyen James Fenkner Moskova`da yerleşik bir aracı kurum olan Troika Dialog`da stratejist. Piyasada görülen en son düşüş, İstanbul Borsası`nın değerinin üçte birine mal olan Türkiye`deki son krizden kaynaklandı ve Rusya`da yüzde 10`luk bir değer kaybına neden oldu. Fenkner, Rus menkul kıymetleri Türk krizinden, Türklerden daha çok etkilendi, diyor. RTS endeski geçen hafta yüzde 15 düştü. 1998 krizinden sonraki iyileşmelere rağmen, Rusya hala risk eğrisinin ucunda duruyor. Rusya`nın uluslararası bonoları ABD Hazine bonolarının neredeyse yüzde 12 üzerinde seyrediyor. Bu rakam Ukranya, Nijerya ve Ekvador dışındaki ülkelerin hepsinden daha yukarıda. Ancak piyasa katılımcıları, bu durumun olduğu gibi Rusya`nın hatası olmadığını belirtiyor. Zayıf piyasaların ana nedeni, Nasdaq ile yüzde 80`e varan bir korelasyona sahip olması. Bilindiği gibi Nasdaq bu yıl sert deneyimler yaşadı. Ayrıca Rusya, ABD ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle riske girmekten de kaçınıyor. Rusya global trendlerden ayrı düşünülemezse de, ülkedeki şirketlerin yabancı yatırımcılar karşısında imajlarını düzeltebilmesi için yapabilecekleri bir çok şey var.


İş dünyasındaki şirketlerin kötü idare edilmesi ve şeffafsızlık olduğu kadar uluslar arası muhasebe kurallarının uygulanmaması, yatırımcıların Rusya`da menkul kıymet satın almasını engelleyen nedenler arasında sayılabilir. Yabancı yatırımcılar, Norilsk Nickel, Unified Energy Systems ve herşeyden önce Gazprom gibi büyük şirkletlerin azınlık hissesi sahiplerinin çıkarına bir şekilde idare edilmediği konusunda şikayetçi Norilsk Nickel şirketi hissedarlarına danışmadan tartışmalı bir yeniden yapılanma süreci başlattığı için Federal Securities Commission tarafından soruşturuluyor. Gazprom ise ABD`de kayıtlı bir ticaret şirket olan Itera ile olan bağlarının yetkililere açıklanmasını bekliyor. Bir piyasa katılımcısına göre, Rusya piyasası, med sırasında bütün pislikleri ortaya çıkan bir plaja benziyor. Cezir gelince ne kadar pis olduğunu kimse görmüyor. Aynı kişiye göre Rusya ceziri önleyemez ama pislikleri plajdan temizleyebilir. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi