Mortgage`ın ikinci ayağı tamam

17.07.2007 - 13:36 | Son Güncelleme :

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, mortgage sisteminin ikincil düzenlemelerini tamamladıklarını bildirdi

https://i.bigpara.com/i/55big/

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, mortgage sisteminin ikincil düzenlemelerini tamamladıklarını bildirdi. Erol, ikincil düzenlemelerin uygulanmaya başlamasıyla, sermaye piyasasına beş yılda, 100 milyar dolarlık yeni finansman kaynağı beklediklerini açıkladı.<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/emlak12.jpg" align="right" vspace="5">

CNN TURK

Erol, SPK olarak mortgage sisteminin ikinci ayağı ile ilgili üç önemli düzenlemeyi tamamladıklarına işaret etti.
 
Erol, ilk iki düzenlemenin, `birincil kredilerin ikincil piyasaya aktarılması ve piyasada yeni finansman sağlanmasına yarayan enstrümanlarla` ilgili olduğunu kaydetti.
 
Erol, Bankalar, ellerindeki kredileri o kağıtlar vasıtasıyla yatırımcılara aktaracak, karşılığında verdikleri kredileri geri alacaklar. Bankacılık sistemine, yeni fon girişi, yeni kaynak girişi olacak. Bankalar, yeni kaynaklarını kolaylıkla yeni kredi olarak kullanacak. Böylece, bankalar yeni finansman sağlamış olacak dedi.
 
Üçüncü düzenlemenin ise sistemin daha modern ve daha sağlıklı çalışabilmesi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Erol, Bankalar, ne kadar sağlıklı değerleme yaparsa, o kadar sağlıklı kredi vermiş olacak. Bu, sistemin riskini azaltacak şeklinde konuştu.
 
Mortgage istihdam alanları yaratacak
 
Mortgage sisteminin istihdam alanları yaratacağını da dile getiren Erol, Bankalar ikincil piyasaya kaynak aktarırken bir takım fonlar kuruluyor, teminat sorumlusu gibi bir takım yapılar, ipotek finansman kurumu tanımlanıyor. Mortgage sistemi, sadece bir finansman sistemi değil. Sistem, sermaye piyasasına yeni aktörler kazandırıyor dedi.
 
Konut kredisi faizleri düşecek
 
Mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerde, bir süre sonra faizlerin (konut kredisi) düştüğünün görüldüğünü belirten Erol, Türkiye`de de seçimden sonra, bu sistemin çalışmaya başlamasıyla birlikte faizlerde düşüş beklendiğini bildirdi.
 
Erol, Bu sistem, ikincil piyasa vasıtasıyla yeni fon, yeni kaynak girişi sağladığı için, dünyadaki örneklerinde de İspanya, Güney Kore, Arjantin gibi ülkelerde sistem çalışmaya başladığında faizlerde düşme oldu. Türkiye`de de bir yıl içerisinde, ikincil piyasanın kullanılmasıyla faizlerin yüzde 1`in altına düşeceğini tahmin ediyoruz diye konuştu.
 
Bankaların mortgage için portföy oluşturma çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Erol, bankalar portföy oluşturup ikincil piyasaya aktardıkları zaman, yaklaşık faizlerin düşmesini beklediklerini söyledi.

 

Hisse Başarıyla eklendi