Moody`s Bütçe Gelirlerine Odaklandı

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hükümetin, bütçenin gelir kaleminde `dramatik` bir artış öngördüğünü belirten Moody`s, Türkiye`nin notunun aralık sonuna doğru açıklanacağını kaydetti.


Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody`s Türkiye`nin kredi notu hakkındaki değerlendirmesini aralık sonuna kadar açıklayacağını belirtti. Moody`s Türkiye Analisti Kristin Lindow yaptığı açıklamada, Sanırım aralık ortası ya da sonuna doğru açıklamamızı yapacağız. Bugüne kadar 2001 bütçesini ve hükümet ile partilerin reformlarla ne kadar bağlı olduklarını görmek için bekledik. Hala da bütçedeki gelirlerin detaylarını ve özelleştirmedeki kararları görmek istiyoruz dedi. Bütçenin büyük ölçüde bekledikleri gibi olduğunu kaydeden Lindow,Hükümet gelir tarafında dramatik bir artış öngörüyor. Gerçekten bunun ulaşılabilir olup olmadığını görmemiz gerekir. Bütçe temel olarak olumlu. Zaten bu uluslararası kreditörlerin de onaylaması gereken, görmek istediği birşey ve bu sarmalın bir barçası dedi.


EN FAZLA BİR KADEMELİK ARTIŞ;

Gözlem altına alınan her ülkenin notunun artması gerekir diye bir şart olmadığını vurgulayan Lindow, Şunu kesinlikle söyleyebirilim ki eğer bir not artışı olursa bu bir kademeden fazla olmayacaktır. Not skalasının alt kısımlarındaki ülkeler için çok fazla belirlizlik var ve rating komitesi kararını verene kadar meydana gelen pek çok endişe, kararlarından vazgeçmelerine dahi neden olabilir diye konuştu. Moody`s temmuz ayında yaptığı açıklamada üç yıllık program kapsamında Türk ekonomisinde meydana gelen olumul gelişmeler nedeniyle ülkenin B1 olan notunu pozitif beklentiyle izlemeye aldığını açıklamıştı. Standard & Poors (S&P) ise Türkiye`nin notunu son olarak nisan ayında artırarak `B`den `B+`ya yükseltmişti.


DEĞERLENDİRME TAMAMLANDI;

Para programının, yeni dalgalı kur rejimiyle nasıl dengeleneceğinin de bir soru işareti olduğunu belirten Lindow, Örneğin sosyal güvenlik reformunda daha hızlı bir ilerleme bekliyoruz. Bu bir yapısal reform paketi olduğu için bu konudaki ciddi adımların dışardan dayatıldığı için değil, temel karar alıcıların konsensusuyla yapıldığını görmek istiyoruz. Dışardan dayatılan bir program yerine içerden de destek gören bir program olması önemli. Bu açıdan hala pekçok soru işareti var dedi. Ancak Lindow, bütçenin bu açıdan doğru bir adım olduğunu da sözlerine ekledi. Normalde değerlendirmelerini üç ay içinde tamamladıklarını belirten Lindow, Türkiye ile ilgili çalışmalara temmuz`da başladıkları halde analist değişikliği nedeniyle geçiktiklerini belirterek, açıklama yapmadan önce bir kez daha Türkiye`ye gelebileceğini kaydetti. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi