Moody’s: Aşağı yönlü riskler arttı

02.07.2008 - 09:32 | Son Güncelleme :

Moody’s Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, “Dünyada yatırımcıların risk iştahı azalırken, dış finansman ihtiyacınız artıyor

https://i.bigpara.com/i/55big/349Moodys.jpg

Moody’s: Aşağı yönlü riskler ve ekonomide belirsizlik arttı  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349Moodys.jpg" align="right" vspace="5">
Moody’s Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, “Dünyada yatırımcıların risk iştahı azalırken, dış finansman ihtiyacınız artıyor.


Ufuk KORCAN/VATAN GAZETESİ


Enflasyonda kontrolü yeniden ele geçirmeyi başaramadınız. Türkiye’nin önündeki senaryoda aşağı yönlü riskler var” dedi. Lindow, AKP’ye açılan kapatma davasının Türkiye’nin önündeki en önemli risk olduğunu vurguladı

Moody’s Başkan Yardımcısı ve Türkiye analisti Kristin Lindow VATAN’a konuştu. Lindow, Türkiye için aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti ve ekledi: “Yatırımcıların risk iştahının azaldığı bir dönemde dış finansman ihtiyacınız artıyor. Türkiye’nin ekonomik görünümünde de belirsizlik var.”

Ciddi bir belirsizlik içine giren Türkiye’nin önündeki senaryoda aşağı yönlü risklerin olduğunu belirten Moody’s Kristin Lindow, “Yatırımcıların risk iştahı kaçarken sizin dış finansman ihtiyacınız hızla artıyor” dedi.

VATAN’a konuşan Lindow, Türkiye’nin kredi notundaki durağan görünümü ve Ba3 olan kredi notunu koruduğunu belirtti. Lindow şöyle devam etti: “Bugünkü notunuz, hükümetin kamu finansmanında sağladığı iyileşmelerin bir sonucu. Ancak Türkiye’nin önünde spesifik bazı riskler var. Bunlardan en önemlileri AKP’ye açılan kapatma ve lideri Erdoğan’ın politikadan uzaklaştırılması davası, IMF ile stand-by anlaşmasının süresinin dolması ve Avrupa Birliği üyeliği sürecinde gelinen zor pozisyon... Bütün bunlara ek olarak Türkiye’nin ekonomik görünümünde de belirsizlik bulunuyor.”

Lindow, Türkiye ekonomisinin yüzyüze olduğu belirsizliği küresel krizin tetiklediğinin altını çizdi. Moody’s Başkan Yardımcısı ve Türkiye analisti Lindow, şöyle devam etti:

Enflasyonda başarı yok

“Global kredi krizi ve yatırımcıların risk iştahının sona ermesi, Türkiye ekonomisinin yüz yüze olduğu belirsizliğin temel nedenleri olarak ortaya çıkıyor. Yatırımcılarda riskten kaçış eğiliminin güçlendiği bir dönemde Türkiye’nin dış finansman ihtiyacı giderek artıyor.

Oysa halen Türkiye enflasyon üzerindeki kontrolü yeniden ele geçirmek için boğuşan ve bunda gelinen noktada başarılı olamamış, dış ticaret açığı büyüyen bir ülke konumunda. Yani sonuç olarak Türkiye’nin önündeki senaryoda aşağı yönlü riskler bulunuyor. Ancak şu an için mevcut notunuzun bu riskleri kapsadığını düşünüyoruz.”

Şirketlerin iki büyük sorunu var

Moody’s son raporunda şirketlerin bir yandan ekonomideki zayıflama ve konut piyasasındaki düşüş nedeniyle zor günler geçirirken bir yandan da petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışlarla boğuştuğunun altını çizdi. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde likiditenin arttığını vurgulayan Moody’s Doğu Avrupa’da ise talepte azalma gözlendiğini belirtti.

 

Hisse Başarıyla eklendi