Microsoft`a Rakip Var

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uluslararası yazılım şirketi Novell, Camel Trophy`den yelkene pek çok zorlu sporla uğraşan genel müdürü Arif Gürdenli ile, Türkiye pazarında Microsoft hâkimiyetini yıkmaya çalışıyor

Önceleri sadece basit çaplı bir muhasebe paketi ve entegre sistemler ile şirketlerin karşısına çıkan yazılım sektörü, internetin dünyamıza girmesiyle yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Artık bütün işlemler internet üzerinden yapılmaya başlandı ve buna bağlı olarak tüm yazılımlar internet odaklı hale geldi. Daha da önemlisi veri tabanı türü yazılımlar ve firmaların iş akışını düzenleyen ticari yazılımlar vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Sektörün önemli isimlerinden Novell, 1983 yılından bu yana yazılım sektöründe faaliyet gösteren ABD kökenli bir firma. Geçen yıl Türkiye`de bir ofis kuran Novell, Microsoft`a kaptırdığı pazar payını yeniden elde etmeye ve büyütmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda milli bir yelkenci olan ve bu yıl ülkemizi Camel Trophy`de temsil eden Novell Türkiye Birimi Genel Müdürü Arif Gürdenli ile şirketin Türkiye pazarındaki hedefleri ve yazılım sektörü üzerine konuştuk.

Novell`in sektördeki konumu ve şirketin Türkiye pazarına açılma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Novell 1983 yılında kuruldu ve 1990`ların ortalarına kadar olan dönemde işletim sistemlerinin geliştirilmesine önderlik etti. Bu dönemde Novell NetWare olarak bilinen işletim sistemiyle pazarın yüzde 50`sine sahipti. Özellikle çok kullanılıcı işletim sistemlerinde kurulmuş tüm altyapılar Novell`le çalışıyordu. Fakat Microsoft`un ciddi bir pazarlama atağı yaparak zengin bir ürün portföyüyle piyasaya girmesiyle dengeler değişti. Bununla beraber, şu an gerçekleştirilen satışların büyük çoğunluğu Microsoft`a ait olmasına rağmen, dünya genelinde 4-5 milyon sunucu ve 90 milyon NetWare uç birimiyle Novell halen çok geniş bir kullanıcı tabanına sahip bulunuyor. Novell Türkiye pazarında 1989 yılından bu yana dağıtıcı firması Armada ile faaliyette bulunuyordu. Geçen sene kurulan ofisimizle Türkiye pazarında faaliyetlere başladık. İlk olarak, birbirini takip eden, kanal yapısı dediğimiz bayi teşkilatlanmasına gidildi. Daha sonra, Novell ürünlerini kurmaya ve onları satmaya yetkili `iş ortakları` geliştirilmeye başlandı. Bugün itibarıyla üç yetkili iş ortağımız (Protek, Atacom, Bürolink), bir yetkili destek merkezimiz (Medkar), iki dağıtıcımız (Armada, Linksoft) ve Novell`in her türlü eğitimini vermeye yetkilendirilmiş bir eğitim merkezimiz (Komdatasoft) ile yurt çapında hizmet sunmaktayız.

Türkiye`de yazılım sektörünün durumu nasıl?

Genel olarak bilişim sektörü çok hızlı büyüyen sektörlerden biri ve dünya ile kıyaslandığında, Türkiye parlak ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomi kötü gittiğinde bile bizim sektörümüzün dolar bazında büyüme hızı yüzde 15`lerin altına inmedi. Şu anda bilişim sektörünün varmış olduğu büyüklük 1.5-2 milyar dolar civarındadır. Yazılım tarafına baktığımızda ise 200 milyon dolarlık rakamları görüyoruz. Bununla beraber yazılım sektörü, ağ yazılımlarıyla beraber tüm bilişim sektörü içinde en hızlı büyüyen alt sektör ve her ikisi de bizim için çok stratejik konumda. Novell`in en güçlü olduğu tarafın ağ yazılımı olduğu düşünülürse, Türkiye`deki büyüme potansiyeli, yurtdışındaki Novell`in de dikkatini buraya çekecektir. Son dönemdeki piyasa krizi ister istemez yazılım sektörünü de etkiledi. Fakat teknoloji öyle bir şey ki, firmaların rekabette öne çıkabilmeleri için mutlaka teknolojiye yatırım yapmaları gerekiyor. Bu bilişim sektörü açısından büyük bir avantaj.

Sektörün avantajlarından bahsettiniz, peki dezavantajlarınız yok mu?

Tabii ki var. Reel sektörümüz Amerika`daki gibi dinamik değil, dolayısıyla bilişim harcamaları da bir yerde tıkanabiliyor ya da firmalar bilişim harcamalarını erteleyebiliyor. İkinci olarak KOBİ`ler bir kriz ortamında önce bilişim maliyetlerini kısıyor. Ayrıca bankacılık kesiminin girdiği ekonomik kriz nedeniyle kredi oranlarını yüksek tutması da satışlarımızı negatif yönde etkiliyor. Bunu zaten aralık ayının hareketli geçmemesinden anlıyoruz. Geçmiş yıllarda firmaların bütün alımlarının yüzde 4-5`lik bir bölümü aralık ayında gerçekleşirken bu yıl bu rakamlara ulaşmamız mümkün görünmüyor.

Novell`in hedefleri ve birlikte çalıştığı şirketlere sunacağı çözümler neler?

Novell`in hedefi büyük ölçekli projelere imza atan firmalarla bir araya gelip, çözümlerinin onların iş planları ile de örtüşmelerini sağlamak. Geçtiğimiz yıllarda sadece işletim sistemi kavramıyla ortaya çıkan Novell`in artık daha farklı bir vizyonu var. Firmamız işletim sistemi geliştirmek yerine internet üzerindeki uygulamaları ara birimsiz desteklemek için çok daha yüksek performanslı ve de gelişime açık bir altyapı geliştiriyor. Novell ürünleri; intranet, etranet, internet, kablolu ve kablosuz iletişim ağları gibi her türlü ağın `tek bir ağ` gibi çalışmasını sağlamaktadır. Bu öncelikle iletişimin mükemmel bir şekilde akışını sağlıyor ve güvenlik seviyesini üst düzeye çıkarıyor. Son olarak da, ağların tek bir merkezden yönetilebilmesi, işletme maliyetleri açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Stratejik olarak üzerinde daha fazla yoğunlaştığınız sektörler hangileri?

Novell olarak odaklandığımız çeşitli sektörler var. Bunların başında finans sektörü, savunma, telekomünikasyon ve de KOBİ`ler geliyor. Özellikle finans ve telekomünikasyon sektörlerinde son derece hızlı büyüyen bir kullanıcı profili var. Yakın zamanda mobil teknolojilerindeki gelişimle beraber GSM firmalarının aboneleri birer kullanıcı durumuna gelecek ve mevcut yatırımları böyle bir yükü kaldıramayacak. Oysa ki Novell şimdiden bu teknolojiyi sunar konumda.

300`den fazla milli oldu

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Gürdenli, daha önce Cankurtaran Holding, Alarko Holding ve HP`de çalıştı. Uzun zamandan beri sporla uğraşan Gürdenli, 1988 Seul ve 1992 Barcelona Olimpiyatları`nda yelken dalında ülkemizi temsil ederek bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Ayrıca bu dalda 4 Türkiye ve 4 Balkan şampiyonluğu var. 300`den fazla milli olan Güredenli 1991 yılında bizzat İspanya Kralı`ndan kupa aldı. Hobi olarak başladığı golfte de hemen yarışmalara hazırlanmaya başlayan ve daha ilk yılında Türkiye Şampiyonası`nda 5`inci, Cumhuriyet Kupası`nda ise 3`üncü olan Gürdenli ayrıca snowboard, dalış ve fitness gibi sporlarla uğraşıyor. Arif Gürdenli son olarak Camel Trophy 2000`de takım arkadaşıyla birlikte ülkemizi temsil etti ve yarışmayı 6`ncı sırada tamamladı. (RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi