MHP: Koalisyon ANAP’sız Olmaz

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




DYP`den MHP`ye yapılacak 14 milletvekili transferiyle, ANAP`sız bir Milliyetçi sol hükümeti kurulacağı haberlerini MHP ve DSP kurmayları yalanladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, MHP`nin DYP`den transfer yapmaya çalıştığını öne süren Genel Başkan Tansu Çiller`i eleştirerek, ANAP ile aralarında hiçbir sıkıntı olmadığını söyledi. Yahnici, DYP`den MHP`ye gelmek isteyen milletvekili bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

Bugüne kadar Meclis`i transfer panayırına çevirenler başkalarının transfer yapmasından niye korkuyorlar? Ama transfer sözcüğü Türk politik hayatına sayelerinde girmiştir. İnsanları alıp satarken bunun adı transfer değil miydi? Şimdi niye bu sözcükten irkilerek bahsediyorlar?

MHP`li Yusuf Kırkpınar da Çiller`in DYP`den transfer yapılacak diye korkuya kapıldığını, ancak bunun söz konusu olmadığını vurguladı. Kırkpınar, DYP`lilerin MHP adayının Meclis Başkanı olması yönünde oy kullanmalarının transfer yapılacağı anlamına gelmeyeceğini söyleyerek, Partisine hükmedemeyen bir liderin `Transferler başladı` demesi çok yanlış. Bir vaatle kimseyi almayız. Ama insanlar partisinden ayrılıp bağımsız kalabilir dedi.

DSP`nin çıkarlarına aykırı

Adlarının açıklanmasını istemeyen DSP kurmayları da MHP`nin yapacağı tranfserlerle DSP - MHP hükümeti kurulmasının mümkün olmadığını şu gerekçelerle açıkladı:

Rahat bir hükümet olunabilmesi için en az 300 milletvekili gerekir. Bu da DSP`nin 135 milletvekiline karşılık MHP`nin 165 milletvekili olacağı anlamına gelir ki, böyle olursa Başbakanlığın el değiştirmesi gerekir. DSP bunu kabul etmez.

MHP, Başbakanlığın DSP`de kalmasını nezaketen kabul etse bile, o şartlarda rahat hükümet olunmaz. DSP bunu da kabul edemez. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi