Mermer ve doğaltaş sektörü yeni pazar arayışına girdi

14.11.2008 - 09:55 | Son Güncelleme :

2010 ihracat hedefini 2.5 milyar dolar olarak belirleyen Türk mermer ve doğaltaş sektörü, küresel mali krizden yeni pazar yaratarak çıkacak.

https://i.bigpara.com/i/55big/toprak.jpg

2010 ihracat hedefini 2.5 milyar dolar olarak belirleyen Türk mermer ve doğaltaş sektörü, küresel mali krizden yeni pazar yaratarak çıkacak.

Kriziyle ihracat hızı düşen sektör, Arap ülkeleri, Rusya, Hindistan ve Brezilya`da yeni pazar arayışına girdi. Dünyanın ikinci büyük mermer, doğaltaş ürünleri ve teknolojileri fuarı dün CNR Expo Fuar Merkezi`nde başladı. Türkiye`nin çeşitli bölgelerindeki taş ocaklarından getirilen yaklaşık 400 çeşit ürünün sergilendiği fuara, 600`ün üstünde sektör temsilcisi katıldı. Ayrıca, ABD, Almanya, Çin, Fas, Fransa, Suriye, İsrail ve Rusya gibi 28 ülkeden 3 bin alıcı Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğiyle fuara geldi. Dünya doğaltaş ihracatında 8. sırada yer alan Türkiye`de son 5-6 yılda ihracatını hızla artıran sektör, bu yıl ekim itibarıyla 1 milyar 206 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Panik gemiyi batırır

Ekim ayı itibarıyla Türkiye`nin doğaltaş ihracatının yüzde 17 arttığını kaydeden İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu da, bu artışın Çin, Suudi Arabistan ve Dubai gibi ülkelere gerçekleştirilen ihracatla sağlandığını söyledi. Kahyaoğlu, kasım-aralık aylarında ihracatta düşüş yaşanabileceğini, ancak panik yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, Panik havası gemiyi batırır. Tedbirli olmak, alternatif bulmak lazım. Bunun için Dubai`de, Rusya`da, Hindistan`da, Brezilya`da pazar arıyoruz ama bu bir günde olmaz dedi.

(REFERANS)

 

Hisse Başarıyla eklendi