Merkez Bankası uyardı: İç talep artmamalı

24.07.2007 - 09:19 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), enflasyonun yüzde 4 olan hedefe orta vadede ulaşabilmesi için iç talebin bir süre daha ılımlı bir seyir izlemesi gerektiğini belirtti. PPK`nın seçim öncesi
12 Temmuz`da yaptığı ve faiz oranlarını değiştirmediği toplantısının ardından dün yayınlanan toplantı özetlerinde şöyle denildi: 2007 ikinci yarısında belirsizlik algılamalarının ortadan kalkması ve uzun vadeli faizlerin düşüşünü sürdürmesi halinde talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği katkı azalabilir. Böyle bir risk olasılığı güçlenirse para politikası öngörülenden daha temkinli bir duruş sergileyebilecektir.

Temkinli duruş korunacak
İşlenmemiş gıda ve petrol fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin sürmesinin ve 2007 yılındaki gelirler politikası uygulamalarının enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi geciktirdiği belirtilen açıklamada, Son aylarda enflasyondaki düşüşün belirginleşmesi beklentilere de yansıdı. Önümüzdeki dönemde enflasyonun aşağılara inmesiyle beklentilerdeki iyileşmenin süreceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte Kurul, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmamasını temkin gerektiren bir unsur olarak değerlendiriyor denildi. Açıklamada, ikinci çeyrekte de özel tüketim talebinin yıllık bazda gerileme göstermesinin beklendiği belirtildi.
Merkez Bankası açıklamasında, Önümüzdeki aylarda kiralardaki artış hızının kısmen yavaşlayacağı, orta ve uzun vadede ise konut arzının artmasıyla kiraların daha istikrara kavuşacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte, halen kira artışları diğer hizmet fiyatlarına kıyasla yüksek seyrediyor tespitinde bulundu.

 

Hisse Başarıyla eklendi