"Merkez Bankası gevşemeye gidebilir"

01.06.2017 - 14:19 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ertem, "Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi ile sıkı aynı zamanda da esnek bir politika uyguluyor, zamanlamayı kendi belirleyeceği bir gevşemeye tabii ki gidebilir" dedi.

https://i.bigpara.com/i/55big/08042016_ertem_650.jpg

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın (TCMB) geç likidite penceresi (GLP) fonlama aracıyla sıkı aynı zamanda da esnek bir para politikası uyguladığını, bankanın zamanlamayı kendi belirleyeceği bir gevşemeye gidebileceğini söyledi.

Ertem, NTV'nin canlı yayınında yaptığı açıklamada "TCMB GLP üzerinden sıkı bir para politikası uyguluyor. Burada tabii ki bir esneklik payı var. Şartların düzelmesine bağlı olarak TCMB fonlama maliyetlerinde, GLP'den değil de gecelik borçlanma faizi veya haftalık repo faizi üzerinden ya da oraya doğru gidecek şekilde gevşeme yapabilir. Bunun zamanlamasını TCMB belirleyecektir" dedi ve ekledi:

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

"TCMB küresel gelişmelere bakıyor, enflasyon hedeflemesi yapıyor, burada enflasyon beklentilerine de tabii ki bakıyor. Bunlar kırılmaya başladığı andan itibaren TCMB tabi ki para politikasında daha gevşek, büyümeyi daha da destekleyecek tarafa doğru yönünü çevirecektir. Ancak bunun zamanlaması TCMB'ye aittir."

Ertem, "GLP gibi para politikası araçları döneme özgü ve hızla bir patikadan bir diğerine geçmeye uygun araçlardır. TCMB bu politikaları başarılı şekilde kullanıyor" dedi.

Ertem konuşmasında üretime dönük yeni bir ekonomi programının bütüncül yaklaşımını Türkiye ekonomisi açısından bir ihtiyaç olarak tanımlarken, bunun gerçekleşmesi halinde hem faizlerin he de enflasyonun düşüş trendine girdiğinin görüleceğini belirtti. Ertem bu gelişmelerin 2017 ve 2018 yıllarında sağlanacağına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Konuşmasında bankacılık sisteminin altyapısının sağlam olduğuna da dikkat çeken Ertem, Kredi Garanti Fonu uygulamasının başta SYR'ler olmak üzere sektörü desteklediğini söyledi.

Sektörde kredilerin mevduata oranının yüksek olmasını "sıkıntı" sözüyle tanımlayan Ertem, sektörün bu nedenle mevduat toplamak adına faiz yarışına girmemesi gerektiğini belirti. Ertem ilgili kurumların sektörde bu oranı düzeltecek adımlar üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi. 

 

Hisse Başarıyla eklendi