Meral: Olumlu noktaya geldik

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan `ın önceki akşam Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz , bazı bakanlar ile 9 sivil toplum örgütü temsilcilerine verdiği iftar yemeğinde, iş güvencesi yasası konusunda ilgili sosyal taraflar arasında olumlu bir noktaya gelinmesi için yoğun çaba sarf edildiği öğrenildi.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, yemekte ağırlıklı olarak iş güvencesi yasasına ilişkin ilgili sosyal tarafların kendi düşüncelerini aktardıklarını belirterek iş güvencesi yasasının çıkarılmasının zorunluluğunu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`a söylediklerini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Yılmaz`a yasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan işçilerin işten atılmasının doğru olmadığını ilettiklerini vurgulayan Meral, ``Sayın Başbakan Yardımcımıza, işyerine zarar veren, işini aksatan, üretimi durduran işçilerin işten atılmasına karşı olmadığımızı, ancak yasal ve anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan işçilerin işten atılmasının doğru olmadığını bildirdik, gerekçelerimizi anlattık. Bu konuda sayın Başbakan Yardımcısı Yılmaz ikna oldu. İş güvencesi konusunda olumlu bir noktaya geldik`` dedi.

Bayram Meral, bazı işverenlerin iş güvencesi yasasının çıkmasından çok, kıdem ve ihbar tazminatlarının kaldırılmasını hedeflediklerini belirterek yemekte bunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

`Yeniden değerlendirilmeli`

TİSK Başkanı Refik Baydur ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın hazırladığı iş güvencesi yasa tasarısının yanlışlıklarla dolu olduğunu, böyle bir yasa tasarısının dünyanın hiçbir ülkesinde görülmediğini söyledi. Bu yasa tasarısının ilgili sosyal tarafların katılımı ile 158 sayılı ILO sözleşmesi doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini isteyen Baydur, ``İş güvencesi yasa tasarısı kıdem ve ihbar tazminatlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Bu görüşümüzü dün (önceki) akşam da açıkladık. Türkiye`de sırf sendikaları desteklemek için böyle bir yasaya ihtiyaç yok`` dedi.

Baydur, Bakanlığın davet etmesi üzerine iş güvencesi yasası konusunda tekrar bir araya gelebileceklerini belirterek ``Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı benim bakanlığım. Davet olursa niye gitmeyeyim ki`` diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ın iftar yemeğine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, devlet bakanları Rüştü Kazım Yücelen , Yüksel Yalova `nın yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu , DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi , TİSK Başkanı Refik Baydur, TOBB Başkanı Fuat Miras , TZOB Başkanı Faruk Yücel , TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu , Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti Genel Başkanı İnci Koyuncu ile TESK Genel Başkanvekili Ali Paşa Aksu katıldılar. (CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi