Memurların haklarına ilişkin hükümete yetki verilmesini öngören tasarı yasalaştı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin İdari, Mali Ve Sosyal Haklarına İlişkin Düzenlemeler Yapmak İçin Hükümete Yetki Verilmesini Öngören Tasarı Yasalaştı -Hükümet, Bu Yetki Yasasına Dayanarak 4 Yasa Ve 1 Khk İle Diğer Kanunların İdari, Mali Ve Sosyal Hükümlerinde Değişiklik Yapabilecek

ANKARA (A.A) - 20.12.2000 - Memurlar ile diğer kamu görevlilerinin idari, mali ve sosyal haklarında düzenlemeler yapmak amacıyla hükümete yetki verilmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. Yasa, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliği artırmak ve kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini temin etmek, bunların idari, mali ve sosyal hakları arasındaki adaletsizlikleri gidermek amacıyla Bakanlar Kurulu`na, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmesini düzenliyor. Çıkarılacak kanun hükmünde kararnameler ile memurlar ve diğer kamu görevlilerinin idari, mali ve sosyal haklarına ilişkin olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu`nda, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu`nda, 2914 sayılı Yükseköğrenim Personel Kanunu`nda, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname`de, diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin memurlar ile diğer kamu görevlilerinin idari mali ve sosyal haklarına ilişkin hükümlerinde yeni düzenleme yapılacak. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Yasaları ile diğer yasa ve KHK`ların bu teşkilatlarla ilgili hükümleri hariç tutulacak. Bakanlar Kurulu, kanun hükmünde kararnameleri çıkarırken, kamu hizmetlerinin verimli ve etkin şekilde yürütülmesini; ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu dikkate alarak memurlar ve diğer kamu görevlilerinin idari, mali ve sosyal haklarında hizmetin özellik ve gereklerine uygun olarak adaletsizlikleri giderecek düzenlemeler yapılmasını gözönünde bulunduracak. Bakanlar Kurulu`na verilen yetki, yasanın yayımından itibaren üç ay süre ile geçerli olacak. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu birden fazla kanun hükmünde kararname çıkarabilecek.

-YANLIŞ HESAP ÇANKAYA`DAN DÖNÜYOR-

FP Grup Başkanvekili ve Çorum Milletvekili Yasin Hatiboğlu, maddeler üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, tasarı ile ne yapılmak istendiğini anlamadıkların belirterek, Bu nedenle, altında bir tezgah var mı diye düşünüyoruz. İçime sinmiyor. Bu tasarıyı da Plan ve Bütçe Komisyonu`ndan getirdiniz. Bizi anlayışsızlıkla suçlamayın. Sizin boyunuz posiniz iyi ama huyunuz iyi değil dedi. DYP Trabzon Miletvekili Ali Naci Tuncer, tasarının 2 milyon 700 bin insanı ilgilendirdiğini, idari haklar bölümüne endişe ile baktıklarını söyledi. DYP Balıkesir Milletvekili İlyas Yılmazyıldız da hükmetin yaptığı icraatları anlamakta güçlük çektiğini kaydederek, Sınava aldığınız özürlüye, kazandıktan sonra (kusura bakma seni alamam, sen körsün) diyorsunuz. Ey hükümet, kör olan o değil, sensin diye konuştu. FP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, tasarıya ret oyu vereceğini belirterek, Bu hükümetin katıldığım tek bir icratı var. Ama ona da şimdi sahip çıkmıyor. Yanlış hesap eskiden Bağdat`tan dönüyordu, şimdi Çankaya`dan dönüyor diye konuştu. Tasarı, yapılan oylamada, 128 ret oyuna karşılık 248 oyla kabul edildi. Oturumu yönetem TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy, tasarının ardından Genel Kurul çalışmasına 10 dakika ara verdi. Bu aradan sonra Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası`nın görüşmelerine başlanacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi