Memur Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu`da Görüşülmeye Başlandı

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




-Yıkıcı, Bölücü Faaliyetler İle Cumhuriyetin Niteliklerine Karşı Suç İşleyen Memurların Memuriyetten Çıkartılmasını Öngören Tasarının Plan Ve Bütçe Komisyonu`Nda Görüşülmesine Başlandı -Devlet Bakanı Gürel: -Değişiklik, Cumhuriyetin Ve Devletin Temel Niteliklerini Savunmaktadır -Memuriyetten Çıkartmayı Gerektiren 11 Fiil Ve Hal Arasına, `Yıkıcı Ve Bölücü Faaliyetler İle Cumhuriyetin Niteliklerine Aykırı Faaliyetler` De Eklenmektedir

ANKARA (A.A) - 13.11.2000 - Yıkıcı, bölücü faaliyetler ile Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı faaliyet de bulunan memurlar ile sözleşmeli personelin memuriyetten çıkartılmasını öngören yasa tasarıların Plan ve Bütçe Komisyonu`nda birleştirilerek görüşülmesine başlandı. Tasarının Anayasa Komisyonu`na gönderilmesi istemi reddedildi. Tasarının Anayasa Komisyonu`nda görüşülmesi gerektiğine ilişkin önergenin 14-14 sonuçlanan oylamasından sonra çalışmalarına ara veren Plan ve Bütçe Komisyonu saat 13.00`de tekrar toplandı. Komisyon Başkanı Metin Şahin, tasarının Anayasa Komisyonu`na gönderilmesini isteyip istememeyi yeniden milletvekillerinin oyuna sundu.

ANAP Milletvekillerinin tamamına yakınının katılmadığı oylama sonucunda, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülmesi 13`e karşı 16 oyla kabul edildi. İlk oylamada çekimser kalan DSP Afyon Milletvekili Gaffar Yakın ikinci oylamada DSP ve MHP Milletvekilleri ile tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülmesi yönünde oy kullandı. DYP ve FP Milletvekilleri ile Hakkari Bağımsız Milletvekili Evliya Parlak, tasarının Anayasa Komisyonu`na gönderilmesi gerektiği yönünde oy verirken, ANAP`lı Komisyon Sözcüsü Nihat Gökbulut çekimser kaldı.

-ANAYASA`YA AYKIRILIK ÖNERGESİ-

Bu oylamadan sonra FP Adıyaman Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve diğer FP Milletvekilleri, tasarının Anayasa`ya aykırı olduğu ve bu nedenle öncelikle bu konunun çözümlenmesi gerektiği iddiasını içeren bir önerge verdi. Tasarıda öngörüldüğü biçimdeki geniş kapsamlı bir cezanın disiplin kurulları tarafından verilmesinin Anayasa`ya ve tüm hukuk kurallarına aykırı olduğunu ifade eden Fırat, Kanuna karşı hile, kapkaççılık yapılmaktadır dedi. Önerge, iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

-HUKUKİ ZORLUKLAR BULUNMAKTADIR-

İktidar partisi milletvekillerinin gündemdeki iki tasarının birleştirilmesi yönündeki önergesinin kabul edilmesinden sonra Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, tasarı hakkında bilgi verdi. Bakan Gürel, tasarının, yıkıcı, bölücü veya Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birisini değiştirmeye ya da ortadan kaldırmaya yönelik veya bunlara aykırı eylem ve diğer faaliyetlerde bulunmayı, memuriyetten çıkarılma nedenleri arasına aldığını bildirdi. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası`nda, bu yönde bir hüküm bulunmadığını belirten Gürel, Bu nedenle, sözkonusu fiilleri işleyen memurların memuriyetten çıkarılmalarında çeşitli hukuki zorluklar bulunmaktadır dedi.

Yasada memuriyetten çıkarmayı gerektiren 11 fiil ve hal sayıldığını anımsatan Bakan Gürel, şunları söyledi: Yasa Tasarısı ile memuriyetten çıkarılmayı gerektiren bu 11 fiil ve hal arasına, `yıkıcı ve bölücü faaliyetler ile Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı faaliyetler` in de dahil edilmesi öngörülmektedir. Bunun ötesinde bir düzenleme sözkonusu değildir. 30 yıldan bu yana uygulanmakta olan mevcut hükümler çerçevesinde, devlet memurlarına, kanunda belirtilen fiilleri karşılığında memurluktan çıkarma cezası nasıl veriliyorsa, kanun tasarısı yürürlüğe girdiğinde `Yıkıcı ve bölücü faaliyetler ile Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı faaliyetler` içinde olduğu belirlenen memurun işine de o şekilde son verilecektir. Değişiklik, Cumhuriyetin ve devletin temel niteliklerini savunmaktadır. Bakan Gürel`in konuşmasından sonra tasarı üzerindeki görüşmelere başlandı.
 

Hisse Başarıyla eklendi