Memur Tasarısı Koalisyonu Sıktı

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nunda ANAP geri adım atınca, yıkıcı ve bölücü eylemlerde bulunan memurların görevlerine son verilmesini içeren tasarı görüşüldü.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nun öğleden önceki bölümünde ANAP`lı Nesrin Nas, Cengiz Aydoğan ve MHP`li Lütfü Ceylan`ın ret oyu kullanması DSP, MHP ve ANAP`lı birer üyenin de çekimser kalması üzerine oylama sonucu 14-14 eşit çıkınca öğleden sonraki oturumda yeniden oylama yapıldı. Oylamaya daha önce ret ve çekimser oyu veren üç üye katılmadı. Koalisyona mensup diğer üyelerinin gelmesiyle tasarının görüşülmesi 13`e karşı 16 oyla kabul edildi. Muhalefetin, tasarının Komisyon`da görüşülmemesi için ve ardından Anayasa`ya aykırılık iddiasıyla verdiği önergelerin reddinden sonra tasarının görüşülmesi kabul edildi.
Hükümet adına konuşan, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, 55`inci hükümet döneminde hazırlanan ancak Meclis`te görüşülemeyen tasarının `yıkıcı, bölücü ve Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye ya da ortadan kaldırmaya yönelik veya bunlara aykırı eylem ve diğer faaliyetlerde bulunmayı` memuriyetten çıkarılma nedenleri arasına aldığını bildirdi. Gürel, mevcut disiplin cezası sitemi dışında yeni bir prosedür getirilmediğini bildirdi.


AFTA ÖLÇÜYÜ ANAYASA MAHKEMESİ GÖSTERİYOR;

FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu, ``Af konusunda Anayasa Mahkemesi`nin gösterdiği bir ölçü var. Ona uyulması lazım`` dedi. Getirilecek af yasa tasarısını parti olarak destekleyeceklerini bildiren Hatiboğlu, düşünce ve kanaatlerini ifade etme, inandığı gibi yaşamaktan dolayı ceza alanların da mutlaka af kapsamı içinde olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: ``Bu kapsama girenlerin affedilmesine TCK`nın 312. maddesi, Anayasa`nın 14. maddesi engel değildir. Eğer birileri (Yok, bu engel) diyorsa, o zaman biz bu sözkonusu maddeleri değiştiririz. Katile, caniye af getireceksiniz, söyledikleri sözlerden dolayı bir insanı affetmeyeceksiniz. Bu doğru olmaz.`` Hatiboğlu, FP`nin iktidarla, kapatılan RP Genel Başkanı Erbakan`ın affedilmesi şartıyla söz konusu düzenlemede anlaştığına ilişkin haberleri de, ``Erbakan`ı biz çok severiz. Ancak, (Siz şunu getirin, biz bunu getirelim) demeyiz`` diye konuştu.


FP`Lİ HATİBOĞLU; NEDEN PLAN BÜTÇE`YE GELDİ?

FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu, yıkıcı ve bölücü faaliyet gösteren memurlar ile sözleşmeli personelin görevden alınmasına ilişkin tasarıların yasalaşmaması için her türlü hukuk mücadelesini yapacaklarını söyledi. Hatiboğlu, ``Cumhurbaşkanı böyle bir yasayı Resmi Gazete`de yayınlamaz`` dedi. Hatiboğlu, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, söz konusu tasarının Anayasa Komisyonu`nda ele alınması gerekirken neden Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşüldüğünü sordu. Aynı tasarının, Mesut Yılmaz`ın başbakan olduğu dönemde TBMM`ye sunulduğunu, o zaman bunun görüşüleceği yer olarak da Anayasa Komisyonu`nun işaret edildiğini anlatan Hatiboğlu, ``Tasarının iktidarın 15`e karşı 25 üyeyle temsil edildiği Plan ve Bütçe Komisyonu`na gönderilmesi bir geceyarısı baskınıdır`` diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi