Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar

07.05.2018 - 12:53 | Son Güncelleme :

"Ekonomide önümüzdeki dönemde bir yavaşlama görmek de mümkün" diyen Şimşek "Cari açıkta bir kötüleşme var gibi görünüyor ama petrol ve altın hariç göreceli bir iyileşme dönemindeyiz" dedi.

https://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_650_16.jpg

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, altın ve petrol hariç tutulduğunda cari açıkta önümüzdeki dönemde iyileşme sağlanacağını ve ilerleyen yıllarda cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 3'lü seviyelere ineceğini belirtti.

Şimşek Türkiye Bankalar Birliği genel kurulu toplantısındaki konuşmasında Türkiye'nin başlıca makroekonomik zayıflıkları arasında yer alan cari açık hakkında, "Tüketici kredilerindeki yükseliş durmuş, hatta aşağı yönlü bir seyir içerisinde. Bunu takip ederek önümüzdeki dönem altın ve petrol hariç cari açıkta bir daralma öngörmek doğrudur" dedi.

##$HABER_1445934$##

Haberin Devamı

Türkiye'nin ihracat pazarlarının güçlü seyrini koruyacağını ve ihracat hacminin artmasını beklediğini ifade eden Şimşek, "Ekonominin önümüzdeki dönemde bir miktar yavaşlaması dahi gündemde, bazı öncü göstergelerle. Ama ihracat piyasalarımız güçlü kalmaya devam ediyor. İhracat performansımız artmaya devam edecek. Artan petrol fiyatlarının doğrudan etkisi olumsuz ama komşularımızın geliri artacağı için... ihracat sektöründen daha yüksek gelir potansiyelimiz var" dedi.

Şimşek gelecek yıllarda cari açığın gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının düşeceğini belirterek, "Cari açığı da kalıcı olarak yüzde 3 ve üçlerin altına çekmek önümüzdeki birkaç yıl içinde söz konusu olabilir" dedi.

Haberin Devamı

TL'de son haftalardaki keskin değer kayıplarının "ekonomiden kopuk" olduğunu belirten Şimşek ilerleyen dönemde kamu maliyesinde reform yapılmasının gündemde olduğunu da belirtti.

 

Hisse Başarıyla eklendi