Medyada Tansiyon Yükseldi

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD Ticaret Komisyonu`nun, 113 milyar dolarlık America Online - Time Warner evliliğine engel olacağı belirtiliyor. Avrupa ise Vivendi Canal Plus ve Seagram evliliğine onay verdi.


ABD, AOL - TİME WARNER`I BLOKE EDECEK;

ABD Federal Ticaret Komisyonu`nun, internet erişimi konusunda iki hafta içinde bir anlaşma sağlanamaması durumunda America Online (AOL) - Time Warner birleşmesini engelleyecekleri bildirildi. Federal Ticaret Komisyonu, 113 milyar dolarlık (75.7 katrilyon TL) evliliğin geçerli kılınması için iki şirketin, rakip internet servis sağlayıcılarına kendi yüksek hızlı kablolu ağını açması gerektiğini belirtti.


Geçen hafta Avrupa Komisyonu`nun ilgili kolları tarafından onaylanan birleşme için Federal Ticaret Komisyonu 27 Ekim`de son kararını verecek. AOL ve Time Warner`ın olası bir erteleme isteğine karşın ABD`li kurumun avukatları birleşmeyi engellemenin hazırlıklarını yapıyor. Dünyanın en büyük internet servis sağlayıcısı AOL`un, kablolu yayınlar devi Time Warner`ı satın alması Avrupa Komisyonu tarafından AOL`un medya grubu Bertelsmann AG ile varolan yapısal ilişkilerini bitirmesinden sonra onaylanmıştı. Avrupalı düzenleyici kurumlar, müzik departmanı çok geniş olan Bertelsmann ile beraber müzik endüstrisinin domine edileceğini belirtmişti.


AVRUPA`DAN İKİNCİ MEDYA DEVİNE DE YEŞİL IŞIK;

Avrupa Komisyonu, medya devleri Vivendi, Fransız Canal Plus ve Kanadalı Seagram arasında yapılan 34 milyar dolarlık (22.7 katrilyon TL) üçlü birleşmeye onay verdi. Anlaşmayla birlikte America Online - Time Warner`dan sonra dünyanın ikinci büyük medya grubu doğmuş oldu. Yeni şirket, Universal film ve müzik stüdyolarını, televizyon kanallarını ve telekom şirketlerini içeriyor.


Komisyon, altı hafta süren inceleme sonunda rekabetin bozulmaması için Vivendi`nin İngiliz uydu yayınları yapan şirket BSkyB`deki yüzde 20`lik hissesini satmasını istemişti. Ünlü medya patronu Rupert Murdoch`tan sonra BSkyB`deki en büyük hissenin sahibi Vivendi, iki yıl içinde bu payını tamamen satacağını açıklayınca Avrupa Komisyonu`ndan onay almayı başardı.Evliliğin kabul görmesinde bir başka etken ise Universal stüdyolarının sahibi Vivendi`nin, televizyon kanalı Canal Plus`a beş yıl boyunca kendi stüdyo filmlerinin ilk gösterim hakkını vermemeyi kabul etmesi oldu. Vivendi Başkanı Jean-Marie Messier, Avrupa Komisyonu`nun kararıyla beraber birleşmenin bu yılın sonuna kadar yaşama geçeceğini belirtti. Üçlü anlaşma, daha önce ABD`li Federal Ticaret Komisyonu ve Fransız kurumlar tarafından da onaylanmıştı. Ancak, evliliğin son olarak Kanadalı regülatörler tarafından da kabul görmesi gerekiyor. (MİLLİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi