Meclis`te ekonomi haftası

17.11.2003 - 09:15 | Son Güncelleme :

Ramazan Bayramı öncesinde TBMM bu hafta ekonomi ağırlıklı gündemle çalışacak. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Yasa Tasarısı Komisyon’da ele alınacak


TBMM, dokuz günlük bayram tatili öncesi ekonomi ağırlıklı çalışacak. Banka hortumcularının Hazine`ye yükledikleri yaklaşık 50 milyar doların geri alınması için hazırlanan yasa tasarısı Adalet Komisyonu`nda, bütçenin AB standartları çerçevesinde üç yılda bir yapılmasını öngören Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü yasa tasarısı da Plan ve Bütçe Komisyonu`nda ele alınacak.

Genel Kurul`u ise yoğun bir gündem bekliyor. İmarbank mudilerine yapılacak ödemeler, bölünmüş yol yapımı ile ilgili usul ve esaslar ile petrol piyasasını serbestleştiren yasa tasarılarının Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor.

Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Maliye, Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları`na verilmesi öngörülen 4.5 katrilyon liralık ek bütçe tasarısının da bu hafta yasalaşabileceği belirtiliyor.

Ek ödenekte en büyük rakamı 1 katrilyon 145 trilyon lira ile ihracatta katma değer vergisinden ret ve iadeler, 906 trilyon lira ile de Bağ-Kur`a yapılacak yardımlar oluşturuyor. Ek Bütçe Tasarısı, 2003 yılı gerçekleşme tahminlerine göre kullanılmasının mümkün olmayacağı anlaşılan, 6 katrilyon 917 trilyon 510 milyar liralık ödeneği de iptal ediyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM`ye geri gönderilen öğrencisi azalan okulların satışına imkan tanıyan tasarı da Genel Kurul gündeminde ele alınması beklenen düzenlemeler arasında bulunuyor. Geçen hafta komisyonda görüşülen tasarıdan Cumhurbaşkanı`nın vetosuna neden olan yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasıyla ilgili madde çıkarılmıştı.

Geçen hafta komisyon görüşmeleri tamamlanan 2004 mali yılı bütçe tasarısının, karşı oyları da içerecek raporunun hazırlanması halinde, Genel Kurul`daki görüşme takvimi de belirlenecek.

TBMM KİT Komisyonu da BOTAŞ`ın 1998-2001 yıllarına ait hesaplarını perşembe günü denetleyecek. Komisyon, Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İskenderun Demir ve Çelik A.Ş, Divriği-Hekimhan Madenleri Sanayi ve Ticaret A.Ş`nin 2000-2001 yılı hesaplarını çarşamba, PEREJA İleri Kimya Sanayi A.Ş, Güven Sigorta T.A.Ş. ve Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi`nin hesaplarını ise salı günü inceleyecek.(Hürriyet)
 

Hisse Başarıyla eklendi