MB`den faiz indirimi savunması

20.09.2007 - 09:11 | Son Güncelleme :

MB orta vadede enflasyonun yüzde 4`lük hedefin altında kalma olasılığını öngördüğü için kısa vadeli faizleri düşünülenden daha erken indirmiş

https://i.bigpara.com/i/55big/

MB küresel ekonomideki gelişmelerin neden olacağı talep <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tcmbytlparamerkezbankasi.jpg" align="right" vspace="5">daralmasının orta vadede enflasyonun yüzde 4`lük hedefin altında kalma olasılığını öngördüğü için kısa vadeli faizleri düşünülenden daha erken indirmiş

RADİKAL

Geçen hafta yaptığı toplantıda faizleri 0.25 puan indirerek piyasaları şaşırtan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün yayımladığı `Temmuz Enflasyon Raporu`nda bazı çevrelerce `erken ve beklenmedik` olarak tanımlanan indirimin nedenlerini açıkladı.

PPK raporundaki değerlendirmede, yakın dönemde gerek fiyat gelişmelerinin gerekse yurtiçi ve küresel büyümeye ilişkin verilerin, orta vadeli enflasyon görünümüne dair olumlu sinyaller verdiği kaydedilerek, şöyle denildi: Bunun yanında Para Politikası Kurulu, küresel ekonomideki gelişmelerin hem iç hem dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyebileceğini değerlendirmiş ve bu durumun orta vadede yüzde 4`lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığını kaydetmiştir.

Merkez Bankası orta vadeli hedeflere ilişkin simetrik bir yaklaşım sergileyeceğini temel politika metinlerinde açıkça ifade etmiştir. Bir diğer ifadeyle, enflasyon hedeflemesi rejiminde enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskler kadar aşağı yönlü riskler de önemlidir.

`İndirimin şartları oluştu`

Son dönemdeki gelişmeler, orta vadede enflasyonun hedefin altında kalma olasılığının arttığına işaret etmektedir. Bu doğrultuda kurul, enflasyon raporunda bahsi geçen kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine başlanması için şartların oluştuğu değerlendirmesinde bulunmuş ve Temmuz Enflasyon Raporu`- ndaki ifadelerle uyumlu olarak, faiz indirim kararını erkene alarak politika faizlerini 0,25 puan düşürmüştür. Kurul, bu karardan sonra da para politikasının duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam ettiğini vurgulamıştır.

Küresel piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne ilişkin diğer önemli risklerin de sıralandığı değerlendirmede, kamu harcamalarının öngörülen ölçüde yavaşlamaması olasılığı, toplam talep gelişmeleri ve dolayısıyla enflasyon görünümü açısından bir risk unsuru oluşturduğu bildirildi. Kurulun, bu yönde atılan adımları dikkatle takip ettiği de belirtilen değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi:

Gıda fiyatlarına ilişkin riskler sürmektedir. Kurul üyeleri, ikincil etkiler sınırlı kaldığı sürece para politikasının gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara tepki vermemesi gerektiği değerlendirmesinde bulunmuştur. Petrol fiyatlarındaki artışlar devam etmektedir. Yeni Türk Lirası`nın güçlü konumu söz konusu gelişmelerin yurtiçi maliyetlere geçişini sınırlasa da petrol fiyatlarında süregelen birikimli artışlar ikincil etkiler konusunda temkinli olunmasını gerektirmektedir. Özellikle orta vadede elektrik fiyatlarına dair belirsizliklerin sürmesi enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru olarak değerlendirilmektedir.

`İndirimde temkinli olmak şart`

Para Politikası Kurulu`nun değerlendirmesinde, enflasyona ilişkin risklerin politika faizlerindeki indirim sürecinin temkinli ve ölçülü olmasını gerektirdiği belirtilerek Bu durum aynı zamanda para politikasının açıklanacak verilere duyarlılığını artırmaktadır. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir.

 

Hisse Başarıyla eklendi