Maliye: Vergi kaçıran futbolcuya acımayız

31.07.2003 - 08:42 | Son Güncelleme :


Spor kulüplerinin bu yıl transfer ettikleri ya da yeniden anlaştıkları futbolculara ödeyecekleri transfer ücretleri konusunda medyada yer alan tutarlar ile Futbol Federasyonu`na bildirilmeye başlanan bedellerin farklı olması Maliye Bakanlığı`nı harekete geçirdi.

Vergi Barışı Kanunu sırasında kulüplerin trilyonlarca liralık vergi borcu ve cezasını affeden, vergi reformu sırasında da sporcuları normal gelir vergisi tarifesi yerine yüzde 15`lik stopaja tabi tutan, böylece transfer ücretlerini ortalama yüzde 40 yerine, yüzde 15`lik vergilendirmeye başlayan Maliye, artık bu alanda kaçak istemiyor.

Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, son dönemde spor kulüplerine her türlü kolaylığı gösterdiklerini, kulüplerin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak transfer ücretlerinin de yüzde 15`lik stopaja tabi tutulmasını sağladıklarını belirtti.

Bundan sonra kulüplerin de kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Arıoğlu, şöyle devam etti:

‘‘Biliyorsunuz yeni dönemde kay dışı ekonomi ile çok yoğun bir mücadele içine gireceğiz. Kayıt dışılıkta spor camiasının da rolü çok önemli. Herkes buna göre davranacak. Biz, bugüne kadar kulüplerimize gerekli bütün desteği sağladık, onlara anlayış gösterdik, haklı taleplerini yerine getirdik. Şimdi sıra onlarda. Öncelikle transfer ücretleri konusunda kulüplerimiz ahlaklı ve dürüst olsunlar. Atatürk, (ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim) demişti. Biz de, kulüplerimizden, sporcularımızdan ahlaklı olmalarını istiyoruz. Eğer, yine vergi kaçırırlarsa bundan sonra onlara acımayacağız. Artık bizden anlayış beklemesinler.’’

546 milyar öder mi

Medyada yer alan transfer ücretlerinden yola çıkıldığında, Fenerbahçe`nin bu yıl transfer ettiği Hollandalı golcü Van Hooijddonk`un sadece transfer bedeli karşılığı ödemesi gereken vergi 546 milyar 150 milyon lirayı buluyor.

Galatasaray`ın yeni transferi Frank De Boer`in medyadaki transfer ücreti karşılığı ödemesi gereken vergi 397 milyar 200 milyon lira olarak belirleniyor. Beşiktaş`ın yeni transferlerinden Ahmet Hassan`ın mevcut vergi sistemi çerçevesinde ödemesi gereken vergi 194.4 milyar lira olarak hesaplanıyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi