Makyajlılar Ortaya Çıkıyor

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bası - Sen Genel Sekreteri Cihanser Keskin, Türkiye`de gerektiğinden çok banka bulunduğunu, bunların bir bölümünün köklü bir kurumsal kimliğe sahip olmadıklarını söyledi. Keskin, bu bankaların bir bölümünün gerekli alt yapıdan ve teknolojik donanımdan uzak olduklarını, sermaye yapılarının zayıf olduğunu, kredi ve yatırım politikalarının objektif ve tutarlı olmadığını ifade etti. 2001 yılının bankalar açısından kritik bir yıl olacağına dikkat çeken Keskin, Yüksek enflasyon düzenine dayalı, Hazine`nin sırtından para kazanma dönemi bitmiştir. Bugüne kadar hazine bonosu bankacılığı yaparak, günlük yaşayan bankaların yüzlerindeki pırıltılı makyajlar akmaya gerçek görüntü ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu demektir ki, sektörde iyiler - kötüler, doğal güzellerle - makyajlı güzeller birbirinden ayrılmaya başlayacaktır dedi.


ÇALIŞANLARIN GELECEĞİ BELİRSİZ;

Sektörde yaşanan bu olumsuzluklara bir günde gelinmediğini belirten Keskin, 1998 yılından bu yıla kadar yaşanan ekonomik durgunluğun sektördeki sıkıntıların hızlanmasında etkili olduğunu ileri sürdü. Keskin, istikrar programının uygulamaya girmesinin mali durumu iyi olmayan bankaları daha da büyük sıkıntıya soktuğunu kaydetti. Fon`a devredilen bankalarda çalışan yaklaşık 10 bin kişinin geleceklerinin belirsiz olduğunu vurgulayan Keskin, Bazı bankalarda, irtifa kaybeden balonun yükselmesi için çözümü çalışanlarını işten çıkarmakta bulmuştur. Bugün binlerce banka çalışanı işsiz kalmıştır dedi.


Keskin, Türk bankacılık sektörünün AB standarlarına uyması için yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: Bir büyüme stratejisi olarak bankalar arası birleşmeler olmalıdır. bankaların kredi ve yatırım politikaları takip edilmeli, aktif kalitesi ile kredi karşılıklarının yeterliliği değerlendirilmelidir. Kredi portföyü içindeki yoğunluk ile grup şirketlerine kullandırılan krediler saptanmalı ve limitlere uyulması sağlanmalı. Bankalarda risk sestemleri kurulmalı. Bankaların muhasebe uygulamaları ve bilançoları gerçek durumları yansıtmaladır. Kamu bankaları siyasi etkiden uzak, özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi