Macaristan ve Rusya doğalgazda anlaştı

26.02.2008 - 15:25 | Son Güncelleme :

Macaristan ve Rusya, dün yapılan Budapeşte görüşmelerinde Güney Akımı projesi üzerinde anlaşmaya vardı

https://i.bigpara.com/i/55big/

Macaristan ve Rusya, dün yapılan Budapeşte görüşmelerinde  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dogalgaz.jpg" align="right" vspace="5">Güney Akımı projesi üzerinde anlaşmaya vardı.

CNNTURK

Sözleşme 28 Şubat Perşembe günü Rusya`nın başkenti Moskova`da iki ülke başbakanları tarafından imzalanacak.

Anlaşmaya göre Karadeniz boyunca yerleştirilen boru hattıyla Rusya`dan Bulgaristan`a, oradan da Sırbistan`a gelen doğalgaz Macaristan üzerinden Avusturya`ya nakledilecek.

Yılda 10 milyar metreküp doğalgaz nakledilecek olan boru hattının Macaristan`dan geçen bölümü yüzde 50-50 Macaristan ve  Rus şirketlerinin mülkiyetinde olacak.

Konuyla ilgili olarak Macar Nepszabadsag gazetesine demeç veren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mattew Bryza, Rusya`nın Güney Akımı projesiyle amacının aslında Nabucco`ya darbe indirmek olduğunu söyledi.

GÜNEY AKIM BORU HATTI

İtalyan Eni ve Rus enerji devi Gazprom`un ortak projesi. Yunanistan da projede yer alacağını açıkladı.

Projeye göre, Rus doğalgazı Karadeniz`den geçirilerek Bulgaristan`dan Avrupa`nın kuzeyi ve güneyine ulaştırılacak. 900 kilometrelik boru hattı, deniz seviyesinin 2 bin metre altından döşenecek.

Yaklaşık 10 milyar dolara malolacağı tahmin edilen 3 bin 200 kilometrelik hattın 3 yılda (2010) tamamlanması öngörülüyor.

Proje ile Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa`ya ulaştıracak olan Nabucco projesinin geri plana itildiği belirtiliyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi