Lütfen Kemerleri Bağlayın

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Atatürk Havalimanı’nın yükünü büyük oranda azaltacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı Ocak’ta açılıyor.


Yıllardır İstanbul’un yükünü çeken Atatürk Havalimanı’na nefes aldıracak olan Pendik Kurtköy’deki Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, 8 Ocak’ta hizmete açılacak. Temeli 1998’in şubat ayında Süleyman Demirel tarafından atılan ve üç yıl gibi kısa bir sürede bitirilen yeni havaalanının son rötuşları yapılıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın arazisine kurulan havalimanı, 3 milyon dış hatlar, 500 bin de iç hatlar olmak üzere 3.5 milyon yolcu kapasiteli olacak. İstimlak bedelleri dahil toplam 500 milyon dolara (yaklaşık 342.5 trilyon lira) mal olan yeni havalimanının kapasitesini arttırmak için önümüzdeki yıl 7 milyon yolcu kapasiteli yeni bir dış hatlar terminalinin yapımına başlanacak. Böylece 3 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali de, iç hatlara dönüştürülecek.


TEM`e 1.5 KİLOMETRE;

İlk seferini Ankara’ya yapacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan daha sonra İzmir, Antalya, Dalaman ve Bodrum’a uçulacak. Son aşamada yurtdışı seferlerinin de düzenleneceği havalimanından yalnızca İstanbul’un Anadolu yakası değil, Adapazarı, Bolu gibi yakın iller de yararlanacak. Türk Hava Yolları’nın (THY) yaptığı bir araştırmaya göre, İstanbul’daki tüm uçak biletlerinin yüzde 47’sinin Anadolu yakasına satıldığını ifade eden Kurtköy Havalimanı yetkilileri, “Bu sonuç İstanbul’a ikinci bir havalimanı yapılmasının ne denli gerekli olduğunu gösteriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, Kozyatağı’na 24, TEM’e ise 1.5 kilometre uzaklıkta. O1 Karayolu’na bağlantılar da bitmek üzere. Havalimanı, İstanbul Sivil Hava Taşımacılığı ihtiyacının yüzde 45’ini karşılayacak dedi.


BAYAN İTFAYECİLER;

Milyonlarca dolar para harcanan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yangın güvenliği de teknolojinin son ürünü itfaiye araçlarıyla sağlanacak. Yurtdışından 800 bin marka satın alınan ZED - 6 itfaiye aracının Boeing 747 tipi bir yolcu uçağını 2.5 dakikada söndürebileceğini belirten yetkililer, yangına araçtan inmeden müdahale edilebileceğini vurguladı. Yüksekokul mezunu toplam 87 personelin 24 saat görev yapacağı havalimanındaki itfaiye ekibinde, yedi de kadın personel bulunuyor. Kocaeli ve Antalya’daki İtfaiye Meslek Yüksek Okulları’ndan yeni mezun olan, İstanbul’un ilk bayan itfaiye erleri havalimanındaki olası bir yangına anında müdahale edecek şekilde eğitildi.


RAKAMLARLA HAVALİMANI;

Toplam 655 hektarlık alan üzerine kuruldu. Aprona 45 uçak park edebilecek.
Dış hatlar terminalinde bulunan güvenlik sistemi Türkiye’de hiçbir havalimanında bulunmuyor.Avrupa’nın birçok ülkesinde bile kullanılmayan X-RAY ve bagaj röntgen cihazları sayesinde, sahte para ve plastik patlayıcılar bile ayırt ediliyor.
5 bin metreküplük üç akaryakıt deposundan, aynı anda 22 uçağa hidrantlarla yakıt doludurulabiliyor. Gidiş terminalinde 16, geliş terminalinde 12 olmak üzere toplam 28 pasaport bankosu bulunuyor. Gidiş terminalinde 22 check-in bankosu yolculara hizmet verecek.


Gelen yolcular dört ayrı konveyörden bagajlarını alacak.22 bin metrekare kullanım alanı bulunan dış hatlar terminalinde, 52 ofis, gümrüksüz satış mağazaları, bankalar için ayrılmış alanlar, kafeterya, restoran ve barlar, kiralık araba ofisleri, acil sağlık ünitesi, bebek bakım merkezi bulunuyor.Terminalde ve özellikli bölgelerde kapalı devre kamera sistemi bulunuyor. Kameralar, yetkisiz veya mesai saati dışı kart okutmalarında, yangın ve bölgesel alarmlarda, otomotik olarak hassas bölgeye dönerek kayıta geçiyor ve güvenlik operatörü uyarıyor. 5 bin metrekarelik güvenlik ve eğitim binası, 5 bin metrekarelik gümrük binası, 50 dairelik lojman binaları, jandarma güvenlik binası ile misafirhanesi, 200 metrekarelik sağlık tesisi, kuvvet santrali, çöp toplama tesisi bulunuyor. (MİLLİYET)


 

Hisse Başarıyla eklendi