Lojistikçilerden Cumhurbaşkanı´na mektup

21.07.2003 - 17:31 | Son Güncelleme :

UTİKAD, Sezer`e gönderdiği mektupta, TBMM`de 10 Temmuz`da kabul edilen Karayolu Taşıma Kanunu`nun Türk Ticaret Kanunu ile çeliştiğini savundu


Uluslararası Lojistik ve Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer´e bir mektup göndererek, 10 Temmuz´da TBMM´de kabul edilen 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu´nun Türk Ticaret Kanunu ile çeliştiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Sezer´e gönderilen mektupta, kanunun 10. maddesinde,taşıma işleri komisyonculuğu yapanların kara taşımacılığı faaliyeti yürütebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı´ndan yetki belgesi alma koşulu getirilmesinin Türk Ticaret Kanunu´na ters düştüğü dile getirildi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşenur Esin yaptığı açıklamada, Türk Ticaret Kanunu´na göre 50 yıldır taşıma işleri komisyonculuğunu kendi araçlarıyla yaptıkları gibi başka araçlarla da taşıtabildiklerine işaret ederek, şunları kaydetti: ´´Ancak son kabul edilen Karayolu Taşıma Kanunu bizi engelliyor. Engellediğiyle de kalmıyor, aynı devletin iki kanunu birbiriyle çelişiyor. Karayolu Taşıma Kanunu´nun 10. maddesi, (Acentacılık ve taşıma işleri komisyonculuğu yetki belgesine sahip olanlar taşımacılık yetki belgesi almadan kendi nam ve hesaplarına taşıma yapamaz ve yaptıramazlar. Taşıma işleri komisyonculuğu yetki belgesi sahiplerininkendi namına eşya taşıtabilmesi için bu taşımanın müvekkil hesabına yapılması zorunludur) derken, biz Türk Ticaret Kanunu´nun (komisyoncu eşyayı kendi vasıta ve adamlarıyla taşıyabileceği gibi kendi yerine geçen taşıyıcılara da taşıtabilir) maddesine göre hareket ettiğimizde suç işler duruma düşüyoruz.´´

Ayşenur Esin, AB uyum yasalarının hazırlandığı şu günlerde hem ikikanunun birbiriyle çeliştiğini, hem de AB´de yıllardır mevcut olan taşıma işleri komisyonculuğu mesleğinin Karayolu Taşıma Kanunu ile adeta yok sayıldığını kaydetti. Esin, bu nedenle Cumhurbaşkanı Sezer´in hukukçu kimliğiyle bu çelişkiyi daha iyi anlayacağından yola çıkarak, yasayla ilgili incelemelerini tamamlamadan bu mektubun eline geçmesinin doğru olacağını düşündüklerini belirtti. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi