Kuzey Irak operasyonu petrolü yükseltti

25.02.2008 - 09:40 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatları son iki işgününde yeniden yükselişe geçerken, analistler bu çıkışa gerekçe olarak iki neden gösteriyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/349petrol1.jpg

Petrol fiyatları son iki işgününde yeniden yükselişe geçerken, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349petrol1.jpg" align="right" vspace="5">analistler bu çıkışa gerekçe olarak iki neden gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta 101.32 dolar ile rekor kıran petrol fiyatları, sonrasında gelen kar satışlarıyla gerilemişti. Ancak son iki işgününde yine yukarı yönlü bir hareket göze çarpıyor. Petrolün varil fiyatı uluslararası borsalarda cuma gününe göre yüzde 1 artışla 99.70 dolardan işlem görüyor.

Petroldeki hareketi değerlendiren analistler iki gelişmeye dikkat çekiyor. İran`ın nükleer silah konusundaki ısrarı ile Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Kuzey Irak operasyonu...

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan İran`dan dün gelen açıklamada nükleer silah programı konusundaki ısrar bir kez daha vurgulandı. Analistler, Türkiye`nin operasyonunun da bölgeden yapılan petrol ihracını olumsuz etkileyebileceği yönündeki beklentilerin fiyatları yukarı taşıdığını söylüyor.

Commonwealth Bank analisti David Moore, Ortadoğu bölgesinde tansiyon yükselince piyasaların da tedirginliğinin arttığı söyledi. Moore, hafta sonu Türkiye`nin operasyonun ölçeğinin belli olduğunu, bu durumun petrol fiyatları üzerinde büyük etkiler yaratmayacağını, ancak ufak bir yükselişe neden olduğunu kaydetti. 

 

Hisse Başarıyla eklendi