Kuveyt Dinarı yeni yılda tamamen dolara bağlanacak

30.10.2002 - 14:05 | Son Güncelleme :


Kuveyt, ulusal para birimi Kuveyt Dinarı`nın değerinin tamamen ABD Doları`na bağlanmasının, dinarı zayıflatmayacağı, enflasyonu da körüklemeyeceğine inanıyor.

Kuveyt Resmi Gazetesi`nde yayınlanan kararnameye göre, 1 Ocak 2003tarihinden itibaren Kuveyt Dinarı`nın değeri ABD Doları`na bağlanacak. Kuveyt Dinarı`nın değeri, 27 yıldır ABD doları ağırlıklı olmak üzere, Japon Yeni ve Euro ile diğer önemli dövizlerden oluşan sepetin değerine göre ayarlanıyordu. Bu ülkede tüketici fiyatları geçen iki yıldır yüzde 2`nin altında seyrediyordu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ile bağımsız petrol ihracatçıları Bahreyn ve Umman`ın para birimlerinin değeri ABD Doları`na bağlı.

Kuveyt de dahil, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi altı ülke tek para birimi oluşturacağından, Kuveyt`in de para politikasını ayarlaması gerekiyordu. Bu arada, Dünya Bankası ve IMF ile birlikte Kuveyt`in ekonomik-mali sorunlarının giderilmesine yönelik çok yönlü programla, devlet-kamu kurumlarında şeffaflık artırılıp, yolsuzluklar, rüşvetle mücadele edilecek.

Telekomünikasyon ve kamu ulaştırma sektörlerinde özelleştirme öncesi reformlar, yeni düzenleyici kurumların ihdası ve yeni mevzuat öngörülüyor. Kuveyt`de yabancı sermaye çekmek için iç ekonomide vergi reformlarına gidilip, bürokrasi azaltılacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi