Kürtçeye Yeşil Işık

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Çankaya`nın görüşü AB ile ilişkilerinden bağımsız olarak Türkiye`nin kimi zaman atması gerekli adımlar, Türk halkının hak ettiği beklentilere cevap verecektir. Dolayısıyla bu alanda atılması gerekli adımlar, her halükârda gerçekleştirilmesi gerekli ölçütlerdir.

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Genelkurmay`ın tepkisi hatırlatılarak Cumhurbaşkanı Sezer`in Kürtçe Tv konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, Cumhurbaşkanımız bu alanda atılması gerekli adımları, AB ilişkilerimiz bağlamında olduğu kadar, ondan bağımsız olarak her halükârda gerçekleştirilmesi gerekli ölçütler olarak görmektedir. dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Basın Başdanışmanı Metin Yalman ile Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, dün, Çankaya Köşkü`nde düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladılar.

İldem, bir gazetecinin, Dışişleri Bakanlığı, Kürtçe yayının zorunlu olmadığını; ama yasal engellerin kaldırılmasını istediğini söylerken, Genelkurmay Başkanlığı Kürtçe yayınların PKK`nın aracı olacağını açıkladı. Çankaya Köşkü`nün bu konudaki görüşü nedir? sorusuna şu karşılığı verdi:

Türk halkının beklentileri

AB bağlamındaki çabalarımız çerçevesinde şunu söyleyebilirim: Türkiye`nin ortaya koyacağı ulusal program, hükümet nezdinde ele alınmaktadır. Sayın Başbakan`ımızın da ifade ettiği gibi bu ayın ortalarında zannederim Bakanlar Kurulu`na sevk edilmesi öngörülmektedir. Ulusal programda pek çok konu ele alınacaktır. Bizim katılım ortaklığı belgesi ışığında bazı hususlarda neler yapacağımızı ortaya koyacaktır.

`Cumhurbaşkanlığı olarak bu konulara nasıl yaklaşılıyor?` sorunuza şöyle cevap vereyim: Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye`nin AB ile ilişkilerinden bağımsız olarak kimi zamanlarda atması gerekli adımların Türk halkının hak ettiği beklentilerine cevap vereceği inancındadır. Dolayısıyla Cumhurbaşkan`ımız bu alanda atılması gerekli adımları, AB ilişkilerimiz bağlamında olduğu kadar, ondan bağımsız olarak her halükârda gerçekleştirilmesi gerekli ölçütler olarak görmektedir. Özellikle bu konuda bir görüş açıklama durumunda değilim. Belki bu şu aşamada uygun da olmaz. Ama her halükârda, Türkiye`nin yerine getirmesi gerekli, atması gerekli adımlar vardır. Sanıyorum ki bu konudaki kararlılığını da değişik vesilelerle ortaya koymaktadır. (ZAMAN)
 

Hisse Başarıyla eklendi